Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Er zijn veel te veel frambozen"

Tholen - "Frambozen zijn tegenwoordig heel populair, consumenten eten het steeds meer als gezonde snoepjes. De uitbreiding van het areaal in Nederland en BelgiŽ is echter zeer hard gegaan. We hebben veel te veel frambozen", vertelt Chris Loncke van Frambofruit. Hij geeft aan dat hij deze situatie al jaren geleden voorspeld heeft. "Natuurlijk moeten we uitbreiden als de vraag stijgt, maar de markt moet wel groot genoeg zijn. Er zijn partijen in BelgiŽ en Nederland die duidelijk niet hebben gekeken naar de marktsituatie en er maar van uit gingen dat het wel verkocht zou worden. Er werd door een bepaalde veiling zelfs telers opgeroepen om zachtfruit te produceren. Daarna is het fout gegaan, want dat ging met hectares tegelijk."Ä 0,40 tot 1,30
Hij vervolgt: "De producten worden wel verkocht, maar tegen hele lage prijzen. Momenteel varieert het prijsniveau voor frambozen Tulameen van 40 cent tot maximum Ä1,15 en Kwanza van 0,90 tot 1,30. De mindere marktsituatie is er al vanaf mei. Daarvoor ging het nog wel aardig, maar we kunnen niet echt spreken van langdurige prijspieken. Het is een moeilijk seizoen. Vroeger waren de kleinere maten, aan het einde van de teelt, ook nog winstgevend, Het waren die laatste leveringen die voor de winst zorgden. Nu door het overaanbod zijn het enkel de frambozen van de eerste helft van de teelt de grotere maten die nog iets opbrengen."

De producent weet dat de frambozenconsumptie jaren geleden op 20 tot 25 gram per persoon lag. "De precieze cijfers van nu weet ik niet, maar stel dat er een verdubbeling is, dan is nog steeds de areaalgroei te groot. De framboos heeft zeker toekomst, maar niet met het aantal telers wat we nu hebben." Chris is blij dat hij ook thuisverkoop heeft. "Als ik dat er niet bij had gehad, had ik echt zwaar onder kostprijs moeten produceren. Nu kan ik er gelukkig mijn boterham nog mee verdienen. Laten we hopen dat de consumptie de komende jaren nog sneller gaat stijgen."

Voor meer informatie:
Frambofruit BVBA
Chris Loncke
Oude Ieperweg 26
8210 Loppem
GSM: 0477 95 80 21
chris@frambofruit.be​
www.frambofruit.be

Publicatiedatum: 28-6-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: