Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommeroogstrobot komt er toch

Tholen - Ken je die grap van die komkommeroogstrobot? Die komt er toch. Bijna tien jaar geleden werd er gestart met het project. Nu heeft een Eindhovense start-up een model ontwikkeld dat plukrijpe komkommers herkent, keurt, oogst, transporteert, selecteert en verpakt.



Geautomatiseerd
De robot komt van Crux Agribotics, onderdeel van de Eindhovense One of A Kind Technologies Group. Het is een vervolg op de oogstrobot waaraan onder andere The Greenery sinds 2007 aan werkte. Dat project heeft een paar jaar stilgestaan en drie jaar geleden werkt Crux Agribotics aan het project.

Volgens directeur Richard Vialle gaat het bij de robot niet alleen gaat om de machine, maar ook om de data die de verzameld wordt. Het concept is volledig geautomatiseerd en gebaseerd op Robots, Vision en Machine Learning technologie. Het betekent dat van iedere stap data beschikbaar is voor de teler en dat de machine bovendien steeds beter gaat werken.

"Zo kan er met veel minder mensen gewerkt worden in de kas, met een hogere opbrengst per m2 en is er minder kans op virus", verduidelijkt Richard. "En er zijn nog meer voordelen. De teler heeft 24/7 inzicht in zijn kas en gewas. Daardoor kan hij voorspellen hoeveel vruchten er kunnen woorden geoogst, verpakt en verkocht worden."



Niet alleen oogsten
Het klinkt interessant, zo'n alleskunner in je kas. Maar, eerlijk is eerlijk. Vijftien jaar geleden werd er ook al gezegd dat robots komkommers zouden gaan oogsten en vooralsnog rijden er nul in de kas. Hoe zit dat met dit apparaat? Wanneer kunnen we 'm - voor een redelijke prijs - kopen? "Qua snelheid en betrouwbaarheid hebben we begin dit jaar de norm gehaald. We kunnen een sluitende business case maken en qua terugverdientijd interessant zijn voor telers."

Tomaat en paprika
Concreet werkt het bedrijf momenteel aan de commerciƫle variant van de robot, die wereldwijd inzetbaar is. "Daarvoor hebben we nog twee jaar nodig en zoeken we nu strategische investeerders." Daarna staan robots voor paprika en tomaat op de agenda.

Canada loopt voorop
Dat het gaat lukken, daar twijfelt Richard niet aan. Parallel aan de oogstrobot ontwikkelde Crux Agribotics namelijk ook een keur- en verpakkingsrobot. Dit systeem kan uiteindelijk 30.000 komkommers per uur keuren en sorteren. De eerste daarvan is inmiddels verkocht aan een Canadese teler. "Door het te verkopen, hebben we onszelf eigenlijk bewezen", vindt Richard. "En naast alle miljoenen investeringen die er tot nu toe in zijn gegaan, genereren we met onze start-up daardoor ook de eerste financiƫle waarde."


Benieuwd naar de robot? Bekijk onderstaande video voor een impressie:



Voor meer informatie:
Beltech
Freddy van Riemsdijkweg 8
5657 EE Eindhoven
The Netherlands
Phone: +31 (0)40 257 19 29
Email: info@beltech.nl