Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereldwijd bedrijven gegijzeld

Hackers leggen APM Terminals plat

Tholen – Hackers slaagden er gistermiddag opnieuw in om op grote schaal computers te besmetten met een ransomware. Onder andere de APM Terminals, dochteronderneming van rederij Maersk, is getroffen door de hack. Het virus heeft alle systemen platgelegd. Ook rederij Maersk Line kreeg te maken met de hackers. Klanten ontvingen een mail met een bevestiging van de problemen met de IT-systemen binnen het bedrijf.

Fruitimporteurs die werken met Maersk kunnen niets anders doen dan op hun containers wachten. Er is nog geen enkele duidelijkheid wanneer deze worden vrijgegeven. 'Geluk' bij een ongeluk is wel dat de aantallen overzees fruit in deze tijd van het jaar niet al te groot zijn en dat deze hack aan het begin van de week plaats heeft gevonden. Wel stellen verschillende bedrijven hun vragen waar het kostenplaatje van deze schade terecht komt, die ook in de rest van de keten ontstaat.

Volgens berichten zijn zeventien terminals van APM getroffen, waaronder de terminals in Rotterdam. Sinds gistermiddag 13.20 uur liggen de systemen plat. Naast de terminals in Rotterdam zijn ook de APM terminals in New York getroffen en in Denemarken worden ook problemen gemeld. Vanmorgen meldde Maersk via Twitter dat de er gewerkt wordt een herstelplan. De problemen lijken zich te concentreren rond de terminals van APM.

In een laatste mailing schrijft Maersk: "Following on from our communications yesterday (27th June 2017) regarding the impact of the global cyber attack, Petya, on A.P. Møller-Maersk group, we can confirm that some of our IT and communications infrastructure have been impacted and we have proactively shut down as a security measure.

For now this means the following:
  • All immediate vessel operations will continue as planned, making the majority of planned port calls.
  • Access to most ports is not impacted, however some APM Terminals are affected and gates are closed
  • Cargo in transit will be offloaded as planned. Import Cargo will be released to credit customers
  • At the present time we are unfortunately unable to serve new quotes or accept future bookings. However we do greatly appreciate your patience and look forward to carrying your cargo as soon as it is practically possible
  • Unfortunately due to the impact on our IT and communications systems we are limited in our ability to communicate with you. We will continue to email you when appropriate and will be updating our Social Media channels regularly.

We apologize once again for any inconvenience this may cause your business and we are working hard to resume normal operations as soon as possible."

Volg hieronder de laatste updates via het Twitter account van de rederij.



Het havenbedrijf van Rotterdam benadrukt dat niet de volledige haven getroffen is en dat op de andere terminals wel gewerkt wordt. Het havenbedrijf zelf is niet getroffen door de aanval. Bij dergelijke grote incidenten kunnen de andere terminals de werkzaamheden overnemen. Recent gebeurde dat ook tijdens een storm.

APM Terminals en Maersk zijn niet de enige bedrijven die getroffen zijn door de ransomware. In het oosten van het land zijn verschillende bedrijven getroffen door de hacks en ook TNT Express heeft problemen met de ransomware. In België ligt in de haven van Zeebrugge het systeem van APM ook plat, in Antwerpen worden nog geen problemen gemeld. In Oekraïne werden overheidsdiensten, banken, energiebedrijven en het vliegveld van Kiev getroffen door de hack. De Oekraïners wijzen beschuldigend naar Rusland als dader van de hack, maar ook in Rusland zijn bedrijven slachtoffer geworden. Daarnaast zijn ook bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India en Polen aangevallen.

Inmiddels verschijnen er ook berichten die stellen dat het niet om ransomware gaat, maar om een aanval. Sinds gistermiddag kan er geen losgeld meer betaald worden, omdat de providers het emailadres van de hackers blokkeren. Experts durven met grotere zekerheid te zeggen dat het doel van de software niet losgeld is, maar zoveel mogelijk schade veroorzaken. Bron van het virus ligt waarschijnlijk in Oekraine, waar de meeste slachtoffers gemeld worden.



Als een systeem getroffen wordt door het virus worden bestanden versleuteld en is de computer niet meer te gebruiken. Tegen betaling van losgeld worden de computers en systemen weer vrijgegeven. De betaling van het losgeld wordt altijd in bitcoins gevraagd. Bij deze digitale munteenheid kan de ontvanger anoniem blijven. Verschillende beveiligingsbedrijven waarschuwen voor de ransomware en ze verwachten dat deze manier van hacken blijvend een probleem zal zijn. De afgelopen jaren is het aantal malafide software al fors gestegen, net als de hoogte van het geëiste losgeld.

In de Volkskrant waarschuwt Floris van den Broek, directeur van beveiligingsbedrijf RedSocks, om niet te betalen. Volgens de deskundige belandt je dan op een 'suckerslist', een lijst met iedereen die betaalde. Daarmee wordt je voor andere hackers een aantrekkelijk slachtoffer. In sommige gevallen kunnen beveiligingsbedrijven de bestanden ontsleutelen.

Om te voorkomen dat je gehackt wordt, gelden de algemene adviezen: zorg dat je de laatste updates hebt uitgevoerd en maak back-ups. En gebruik je gezond verstand en klik niet zomaar op linkjes die aantrekkelijk lijken. Daarnaast kun je zelf bestanden versleutelen om ze beter te beveiligen.