Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Leonard Kampschoer, FruitMasters:

"Nieuwe kersenrassen zijn eerste oogst uit eigen proeftuin"Tholen - De laatste jaren heeft FruitMasters forse investeringen gedaan om de fruitteelt en verwerking te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn de ingebruikname van een nieuwe sorteerlijn in het perenpakstation, maar ook de in 2014 gestarte proef in de eigen proeftuin, waar een veertigtal kersenrassen worden getest. We spraken commercieel directeur Leonard Kampschoer op de 20e verjaardag van FruitMasters Holland.

"Een forse toename van ons perenvolume heeft ons doen besluiten te investeren in een zessporige CombiSort sorteermachine van Greefa, na de GeoSort die we al drie jaar naar tevredenheid in ons appelpakstation inzetten", vertelt Leonard. "Deze perensorteermachine bereikt een hoge capaciteit door de minimalisatie van intern transport met onder meer een onderwatervuller en maximalisatie van de kwaliteitscontrole van zowel uitwendige (iQS) als interne (iFA) vruchtkwaliteit. Dit heeft voor ons geresulteerd in een productietoename naar 40 miljoen kilo."

"Met deze sorteermachine kunnen we flexibel inspelen op de marktvragen. Zo hebben we nu in het sorteerproces de keuze tussen direct verpakken, eerst voorsorteren van de peren, of allebei tegelijk. In geval van voorsorteren, worden de peren eerst opgeslagen in grootkisten, om ze op een later tijdstip te verpakken in elke klantspecifieke verpakking", zegt Leonard.
Nieuwe oogst Migo-peer


Proeftuin
Naast een efficiŰnte verwerking investeert FruitMasters op een steenworp afstand van de veiling ook teelttechnisch in de toekomst van haar 425 aangesloten telers. "Om een zo hoog mogelijk rendement te garanderen, willen we een greep krijgen op de hele fruitketen. Daarom nodigen we onze klanten wereldwijd op onze proeftuin uit om de nieuwe rassen te komen bekijken", vertelt Leonard. "Daarnaast biedt het ons de gelegenheid om, los van al het beschikbare commerciŰle teeltadvies, zelf aan de slag te gaan met nieuwe rassen en technieken."


Leonard toont de kersenoogstEen voorbeeld zijn de veertig kersenrassen die staan aangeplant. "We groeien elk jaar met 10-15% in onze kersenomzet. Die groei zit zowel in telers als in areaal. Daarbij is zeker 80% van ons areaal overkapt. Steeds meer telers professionaliseren in de kersenteelt en het is financieel ook een interessante teelt omdat je in tegenstelling tot bijvoorbeeld het hardfruit direct na de pluk je geld beurt. Daarbij wordt een grote maatvoering in de kersen vaak extra betaald. Onze thuismarkt is verreweg de belangrijkste markt voor kersen, maar we sturen ze tot AziŰ toe", vertelt de commercieel directeur.


Matthijs van de proeftuin en Shari Pieneman van marketing"Met Kordia en Regina hebben we al jaren sterke rassen tot onze beschikking, maar we zoeken nog rassen met minimaal dezelfde kwaliteit om het venster te verlengen. De bomen die we in 2014 in de proeftuin hebben aangeplant, gaan nu naar een volle productie. We hebben nu al drie Ó vier rassen die commercieel beschikbaar worden en een goede aanvulling kunnen zijn op het kersenassortiment", vertelt Leonard.


Bicolour-rassen

Hij verwacht voorlopig nog niet met een clubconcept voor kersen op de markt te komen. "In vergelijking met landen als de Verenigde Staten, Chili en Canada zijn we nog altijd een erg beperkte speler. Gelukkig zien we wel dat de supermarkten er steeds meer op zijn gericht om met de betere kersenrassen te werken. Die verkopen zichzelf, een aangeklede pit verkoopt nou eenmaal niet."

Voor meer informatie:
Fruitmasters
Leonard Kampschoer
lhm.kampschoer@fruitmasters.nl
www.fruitmasters.nl

Publicatiedatum: 29-6-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


BLIJVEN AAN DE WEG TIMMEREN

KAMPEXPORT, FRANCE SUD (email) - 29-6-2017 12:32:47


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: