Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Recordoogst in Andalusië

Prijzen Spaanse aardappelprijzen gekelderd

De aardappelprijzen hebben in Spanje en de rest van Europa een dieptepunt bereikt als gevolg van onder meer de overproductie van vroege aardappelen, legt de Spaanse aardappelteler Angel Muñoz uit. 

"We willen mensen informeren over de echte oorzaken van deze situatie nadat er in de media berichten van een aantal Andalusische telers en Asociafruit zijn verschenen die in onze optiek onjuist zijn," vervolgt de vertegenwoordiger van Intersur. In Andalusië en Murcia is het areaal voor vroege aardappelen met ongeveer 20% gegroeid. Deze groei is veroorzaakt door telers die niet werken met planningen voor de teelt en verkoop van hun productie en die hun areaal vooral vergroot hebben met het oog op de goede prijzen van het voorgaande seizoen. Ook in overige producerende landen is het areaal gegroeid." Daar komt nog bij dat er in Andalusië een recordvolume geoogst is, wat te danken is aan de goede weersomstandigheden die de opbrengst per hectare met gemiddeld 50% tot 60% hebben doen stijgen. 

In Murcia waren de omstandigheden minder goed. Hier heeft het slechte weer het aardappelseizoen met vier tot zes weken vertraagd, zodat het overlapt met dat in Andalusië. "Deze late oogst gaat ten koste van de afzet van vroege aardappelen uit andere productieregio's en de aanvoer zal de komende weken alleen maar toenemen," legt de vertegenwoordiger uit. De samenloop van deze vier factoren heeft tot een overvloedige aanvoer van aardappelen uit alle Zuid-Europese teeltregio's geleid. Als gevolg hiervan zijn de prijzen sterk gedaald, niet alleen in Spanje maar in heel Europa. "De hoge temperaturen van de laatste weken hebben de druk op kopers opgevoerd vanwege het grotere risico op verliezen," licht Muñoz toe. Intersur levert duizenden tonnen nieuwe aardappelen uit Murcia, Andalusië en Catile-Leon aan Spaanse en buitenlandse verpakkers. "Onze klanten werken al sinds mei zonder problemen met onze leveringsprogramma's in Murcia en Andalusië en verpakkers en retailers worden continu bevoorraad. Voor deze datum was dit echter niet mogelijk omdat de aardappelen niet geschikt waren om gewassen en verpakt te worden vanwege hun te dunne schil," aldus Angel Muñoz. 


Voor meer informatie:
Ángel Muñoz
INTERSUR 2011 S.A.
San Jose de la Rinconada
T: + 34 955 790 007
angel@intersur.es
www.intersur.esPublicatiedatum: 28-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: