Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage slaprijzen voor in Italië

"Ik ben normaal positief ingesteld, maar de prijzen van sla zijn al 21 maanden lager dan verwacht, terwijl de kosten in de tussentijd alleen maar zijn opgelopen," legt Massimo Cimarosti vanOP Guidizzolo (Mantua) uit. 



"De binnenlandse markt is druk en we werken maar weinig in het buitenland. Ik denk dat sla de laatste jaren zelfs minder gegeten wordt. We telen 9 maanden per jaar, zowel vollegronds als in kassen. Door de hoge temperaturen zouden er minder slakroppen moeten zijn en ik hoop dat dat de prijs hierdoor omhoog gaat."

Cimarosti vertelt dat hij enkele pallets met sla aan Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland heeft afgezet, maar deze landen telen vaak hun eigen sla. In Zwitserland geldt zelfs dat er geen sla geïmporteerd mag worden zolang er nog lokale groenten aanwezig zijn. "Net als in Italië," grapt Cimarosti. Groothandelsprijzen zijn redelijk laag en liggen tussen de €0,40-0,90/kg voor het verpakte product. Dit betekent dat producenten geen eerlijke vergoeding voor hun producten krijgen. 

Gabriele Bruschi bezit 85 hectare in San Mauro Pascoli (Forlì-Cesena): "De prijzen zijn te laag. We hebben nu andijvie, botersla en selderij, maar we zijn continu bezig om in ieder geval de kosten die we maken te dekken. Mensen lijken minder geïnteresseerd in het kopen van groente. Ik zou graag willen begrijpen wat mensen bedoelen als ze zeggen dat er meer groenten gegeten worden en waar ze hun informatie vandaan halen." 
Publicatiedatum: