Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zuid-Afrikaanse kumquats vullen gat op Europese markt

Zuid-Afrikaanse kumquats, die van mei tot november naar Europa worden geŽxporteerd, worden in de provincie Limpopo geteeld. Kumquats worden met schil en al gegeten omdat deze de essentiŽle oliŽn bevat waar de vrucht zijn smaak aan ontleent. Dit betekent wel dat de Europese Commissie voor kumquats andere criteria met betrekking tot de toegestane MRL's hanteert dan voor overige citruscategorieŽn. Om deze reden ondergaan kumquats na de oogst niet de gebruikelijke schimmelwerende en waxbehandelingen, maar worden ze uitsluitend met desinfecterend zout behandeld. 


Foto aangeleverd door Premier Fruit Exports


Tussen de 200.000 en 230.000 dozen van 2 kilo worden jaarlijks vanuit Zuid-Afrika naar de Europese markt gezonden om het gat aan te vullen dat ontstaat zodra er geen product uit Spanje en IsraŽl meer beschikbaar is. 

Gedurende de zomermaanden moeten de Zuid-Afrikaanse kumquats op de Europese markt de concurrentie aangaan met een overvloed aan zacht- en steenfruit.

Stephen Beghin, directeur van Premier Fruit Exports, legt uit dat als onder invloed van het toenemend bewustzijn over de gezonde eigenschappen van kumquats de vraag licht gestegen is. Zo versterkt kumquat het afweersysteem en heeft het fruit een regulerende werking op de spijsvertering. Daarnaast draagt kumquat bij aan een lager cholesterolgehalte en zorgt het voor een gezond gebit, huid, haar en gezichtsvermogen. Dankzij de zoete smaak van de schil, zijn kumquats zeer geschikte als garnering, in cocktails en voor de bereiding van jam, gelei en desserts. 

Eenmaal verwerkt tot jam of saus, combineert de kumquat perfect met vanille-ijs of cake. "Het fruit is daarnaast erg gezond. Ik raad aan om er 's ochtends bij het ontbijt een paar te eten. De vrucht gaat ook goed samen met gin, maar dat is misschien minder geschikt voor het ontbijt."

Voor de bereiding van marmelade raadt Beghin een kooktijd van 30 minuten aan en gelijke delen bruine suiker, in vieren gesneden, ontpitte kumquats en water. 

Beghin vertelt dat het Verre Oosten een lange, culinaire traditie kent op het gebied van kumquats. "Het is een inheemse soort voor de regio AziŽ-Pacific, waar het fruit al duizenden jaren lang geteeld wordt. Met name in de periode van november tot februari speelt het fruit een belangrijke rol in de Aziatische keuken."

Kumquats zijn echter zeer gevoelig voor beschadigingen door koude sterilisatiebehandelingen en kunnen om deze reden niet vanuit Zuid-Afrika naar het Verre Oosten geŽxporteerd worden. 

Op de binnenlandse markt zijn de volumes en vraag bescheiden. Elfranco Hoogenhout van het marktbureau Farmer's Trust op de AGF-markt in Tshwane geeft aan eens in de twee weken een pallet uit Limpopo te ontvangen. "Als we het product hebben, is er vraag naar maar anders eigenlijk niet. Mensen kopen het vooral om jam van te maken."

Premier Fruit Exports is gespecialiseerd in premium exotisch fruit zoals kumquats, liychees en avocado's. 


Voor meer informatie:
Stephen Beghin
Premier Fruit Exports
Tel: +27 31 767 3875 

Publicatiedatum: 28-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: