Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rafael Domínguez, manager van Freshuelva

'Bessenplantages als brandgordels

Afgelopen zaterdagnacht en zondag veroorzaakte een brand in in Moguer (Huelva) chaos en stress. Het vuur verspreidde zich naar Mazagón en Matalascañas, verslond hectares aan bos en beschadigden een aantal teeltbedrijven die in de bessenteelt zitten. De hoge temperaturen en sterke winden maakten de brandbestrijding erg moeilijk, maar het vuur is sinds gisteren onder controle.

De vereniging Freshuelva bood de landbouwdelegatie aan te helpen bij het blussen van de brand. Van zondag 20.00 uur tot maandag 26 juni 6.00 uur werkten meer dan 150 producenten met hun tractoren samen met de mensen die het vuur onder controle probeerden te krijgen door brandmuren op te zetten en gebieden leeg te ruimen om de voortgang van de brand te vertragen. Ook gebruikten ze water om de teeltbedrijven te verkoelen en oververhitting te voorkomen.

"Werknemers die bezig waren met het opruimen van de kassen na het aardbeienseizoen en talloze plukkers van frambozen en blauwe bessen moesten onmiddellijk worden geëvacueerd", vertelt manager van Freshuelva, Rafael Domínguez. "Hoewel er sprake is van wat schade aan de infrastructuur is, is die schade niet erg groot", voegde hij toe. Domínguez benadrukte wat voor werk er is verzet. "De telers van bedrijven in het gebied hebben samen het vuur bestreden met het personeel van Infoca en met de veiligheidsmachten van het land, die werden ingeroepen vanwege de kracht van het vuur."

Freshuelva ontkent "de verraderlijke beschuldigingen van bepaalde groepen die producenten ervan beschuldigen zelf achter de bosbranden te zitten". "De telers hebben juist onafgebroken geploeterd en samengewerkt om de voortgang van het vuur te stoppen, dat in sommige gevallen tot aan de poort van het landgoed kwam." Domínguez wijst er ook op dat de tuinbouw een belangrijke rol heeft gespeeld in het voorkomen dat de brand een nog grotere catastrofe zou veroorzaken. "De plantages met aardbeien, blauwe bessen en frambozen hebben namelijk als brandmuren gediend, waardoor de brand niet tot de gemeente door kon dringen."



De manager van Freshuelva laat weten dat Agroseguro de getroffenen ter hulp kwam met een evaluatie van de brandschade nadat alle actieve uitbraken onder controle waren. Ongeveer 450 van de 1.000 mensen die moesten worden verplaatst als gevolg van de evacuatie van meer dan 2.000 mensen, verblijven nog in verschillende faciliteiten. De terugkeer naar de gemeentes en faciliteiten is al goedgekeurd.
Publicatiedatum: