Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schulp Vruchtensappen:

Van gangbare fruitteler naar (biologische) sapmakerij

Tholen – "Het is een veelgehoorde stelregel: als je niet uit de agrarische sector komt, kun je er eigenlijk ook geen bedrijf in opbouwen." Het zijn de woorden van Albert Schulp, eigenaar van Schulp Vruchtensappen, die daarmee zijn respect uitsprak voor de twee agrarische ondernemers die als sprekers de biologische klantendag van Schulp hielpen vormgeven. Alberts betovergrootvader legde het fundament voor wat later zou uitgroeien tot een authentiek Hollandse sapmakerij. Tijdens de klantendag op maandag 26 juni informeerde hij biologische winkelondernemers over de eerste schreden van het bedrijf richting haar biologische sappenlijn.

Klik hier voor de fotoreportage van de bijeenkomst.

'Fruitkenners sinds 1861' prijkt op het logo van Schulp Vruchtensappen. Het jaar waarin zijn betovergrootvader op één hectare een kleinschalig, gemengd landbouwbedrijf startte. Een tijd waarin zelfvoorzienend produceren voorop stond. Wat overbleef werd per roeiboot aan de man gebracht. Door de jaren heen kwam daar verandering in. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam meer specialisatie in de landbouw. Alberts vader heeft toen besloten zich te gaan toeleggen op de fruitteelt. In het begin hoogstamfruitteelt, aardbeien en rode bessen, later werd dat laagstam. "Daar plukken we nu nog de vruchten van, want je hebt daardoor geen trap meer nodig. Dat maakt de pluk minder extensief", vertelt Albert, die in 1991 het bedrijf van zijn vader overnam.


Sander van Leeuwen heet iedereen welkom op de eerste biologische klantendag van Schulp.

Een turbulente tijd, zo blijkt. "In heel Noordwest-Europa was op dat moment sprake van overproductie. Het was bovendien erg lastig op te boksen tegen het aanbod uit het Zuidelijk halfrond", schetst Albert. Het leidde ertoe dat in 1994 werd besloten het grootste deel van het fruitbedrijf te beëindigen. Toen zich de kans voordeed een kleine sapmakerij over te nemen, werd besloten de bedrijfsvoering drastisch om te gooien. De sapmakerij betrof een bedrijf waar Schulp een deel van zijn oogst liet verwerken tot troebele sappen, die je tot dan toe weinig zag. Met de overgenomen machines kon het voormalig fruitteeltbedrijf zich in februari 1995 toeleggen op het maken en verkopen van sappen.

Albert voorzag afzet bij de natuurvoedingswinkels van weleer. Geschrokken door de scherpe prijzen besloot hij in plaats daarvan collega-fruittelers te benaderen om hun sap uit eigen teelt tot sap te persen. Na verloop van tijd vroeg Biodynamisch Fruitteeltbedrijf De Ring de sapmakerij haar fruit tot sap te verwerken. "Zo is het balletje gaan rollen dat we in aanraking kwamen met biofruit. We hadden toen nog geen Skal-licentie."


Albert Schulp vertelt over de historie van Schulp Vruchtensappen.

"De kennismaking met biologisch fruit was een openbaring. We zagen dat het fruit wezenlijk verschilt van gangbaar fruit. Rijp fruit laat zich normaliter moeilijk persen vanwege de celstructuur. Biologische appelen en peren vormen daarop een uitzondering. Het persen verloopt soepeler en behaalt een hoog rendement. We veronderstellen dat het niet gebruiken van kunstmest in de teelt daaraan onderhevig is. Uiteindelijk ging het ons om smaak en kwaliteit en daarin voorzag het biofruit. Een proef van een stagiaire van de HAS wees op een hoger drogestofgehalte. Een bevestiging van ons vermoeden", vervolgt Albert.

Van lieverlee breidde de afzet uit van boerderijwinkels naar groentespeciaalzaken. Naast het assortiment gangbare sappen deed daar het eerste biologische sap zijn intrede: appelsap. Vanaf het begin is bewust gekozen om niet aan retail te leveren. "Het grootwinkelbedrijf heeft meer te vertellen over de werkwijze van telers en wat hun product opbrengt dan veel telers lief is", verduidelijkt Albert.


De rondleiding onder leiding van Albert Schulp.

In de grotere steden groeide de belangstelling voor bio-sappen eveneens. Voor Schulp Vruchtensappen reden om een compleet assortiment (functionele) biosappen te introduceren, waaronder ook de Eerste Hulp van Schulp. Verkoopmedewerker Sander van Leeuwen kwam tot de ontdekking dat biologische winkels wel een aanbod biosappen hadden, maar een echte Hollandse sapmaker ontbrak. De boodschap "Wat is er nou mooier dan sapjes 'om de hoek' uit Breukelen te betrekken?" sprak aan onder (bio-)winkeliers en kreeg langzaam maar zeker meer navolging.

Alberts voordracht maakte deel uit van het initiatief Bio aan de Vecht, waarin ook sprekers William Pouw en Willem van der Linden acte de présence gaven. William Pouw levert biologische appelen voor de sappen van Schulp en vertelde over de ins en outs van de biologische fruitteelt in zijn eigen boomgaarden in de Kromme Rijnstreek. Biologisch veehouder Willem van der Linden gebruikt de fruitpulp die bij het persen vrijkomt en weet deze te verwaarden tot veevoeder.


De overige sprekers van deze middag met links William Pauw en rechts Willem van der Linden.

Klik hier voor de fotoreportage van de bijeenkomst.

Voor meer informatie:
Albert Schulp
Schulp Vruchtensappen bv
Zandpad 76
3621 NG Breukelen
T: +31 (0)346-259630
F: +31 (0)346-259631
info@schulp.nl
www.schulp.nl