Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boomkwekerij René Nicolai zet in op nieuwe rassen

"Blijft de fruitteeltsector conservatief?"

Tholen - "We zitten al meer dan 20 jaar met de Big Five in appelen. De Golden, Gala, Braeburn, Jonagold en Elstar worden wereldwijd het meeste geteeld. Wanneer komt er een verschuiving in de vijf belangrijkste rassen? Kunnen we nu echt niet vindingrijker zijn als telers? Blijven we de komende jaren conservatief in de fruitteelt? Of geeft de fruitteeltsector de consument iets anders, iets nieuws en iets smaakvols?", vraagt Florent Geerdens van Boomkwekerij René Nicolai zich af.

Nieuwste snufjes
Hij geeft aan dat er steeds meer consumenten zijn die snel iets anders willen. "Je ziet het bij auto's. Die van twintig jaar geleden rijden nog prima, maar die wil men niet meer. Bij smartphones precies hetzelfde verhaal. Consumenten willen nieuwe kleuren, snufjes, modellen en smaken! Zij zijn ook bereid hiervoor te betalen. We moeten hierop inspelen als producenten dit ook doen bij appelen."



Marnica Xtrim
Boomkwekerij René Nicolai introduceerde onlangs de Marnica Xtrim, een nieuwe Jonagold Mutant. "Dit is een natuurlijke mutatie van de Marnica, ontdekt in Sint-Truiden. De variëteit heeft veel goede eigenschappen. Deze appel is extreem rood, vroeg kleurend, sappig, knapperig en heeft een goede bewaring en langer uitstalleven." We zijn nu al enkele jaren bezig met dit nieuwe ras en hebben momenteel zo'n 10 tot 12.000 bomen. Tijd dus om het publiek te laten weten dat er een extreem goed nieuw ras is."
 
Andere hoedanigheid
Op de vraag waarom ze een Jonagold-mutant introduceren als consumenten op zoek zijn naar iets nieuws, geeft hij aan dat dit niet betekent dat Jonagold zal verdwijnen. "Er is zeker toekomst voor dit ras, alleen niet in de hoedanigheid zoals velen hem nu kennen. Daarnaast komt er een afvalrace en blijven de beste over. De Marnica Xtrim is een goed voorbeeld van een Jonagold van de toekomst. We moeten gewoon telkens met iets nieuws komen."

Telers

Hij geeft aan dat het voor telers een moeilijke keuze blijft om het juiste ras te kiezen. "Producenten willen zekerheid en dat is er natuurlijk niet altijd. Met een nieuwe variëteit wagen sommigen een sprong in het diepe. Daarnaast is het natuurlijk geen kleine investering en wil niet iedereen onderdeel zijn van een 'club'. Maar er zijn gelukkig veel voorbeelden van nieuwe succesvolle rassen die goede rendementen hebben. Er zijn verschillende soorten telers: diegenen die de nieuwste soorten meteen willen planten, de telers die afwachten tot het ras zich bewezen heeft, de telers die (te) laat zijn en de telers die totaal niet vernieuwen en in de 'oude' vertrouwde rassen blijven hangen. Elke groep heeft haar redenen om die keuze te maken. Natuurlijk blijft er een bepaalde onzekerheid bij het planten van nieuwe variëteiten, maar de markt wil niet meer jaren hetzelfde. Op termijn kost het meer geld om aan oude rassen vast te houden."

Voor meer informatie:
Florent Geerdens
Boomkwekerij René Nicolaï nv
Lindestraat 22
3570 Alken
T (+32) 11 31 21 25
F (+32) 11 31 65 26
info@renenicolai.be
www.renenicolai.be