Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van de Ree (Nedato) over de gevolgen van de droogte:

"Hoofdoogst aardappelen vier weken later"

Tholen - Hoe groot de effecten van de droogte op de nieuwe aardappelen zullen zijn, verschilt sterk per teler. "Je hebt telers die beregenen en een groep die die mogelijkheid niet heeft. Dat maakt nogal wat uit in de stand van de gewassen. Voor die laatste groep wordt de situatie nijpender", vertelt directeur Wim van de Ree van aardappelcooperatie Nedato. "Maar ook de telers die wel kunnen beregenen, zijn de situatie spuugzat. Het is namelijk dag- en nachtwerk."



"Het is moeilijk om te voorspellen wat de gevolgen precies zullen zijn. Je kunt kijken naar soortgelijke situaties in andere jaren, maar de ervaring leert dat je die niet 1-op-1 kunt kopiëren. Eén ding weten we en dat is dat de hoofdoogst een stuk later zal aanvangen. De aardappelen zijn nog niet dood, maar doen ook niet veel. Stel dat het volgende week gaat regenen, dan zal de hoofdoogst die niet beregend is een groeiboost krijgen, wat zich vooral openbaart in loofgroei. Een aantal rassen zullen daar op reageren met doorwasverschijnselen, maar de sortering is nog zo klein, dat dit nog niet zo problematisch is. Wel betekent het dat de aardappelen pas half juli aan de knolvorming beginnen en dat is een maand later dan gebruikelijk, maar hoe dit zich zal vertalen in de eindopbrengst durf ik echt nog niet te zeggen."

"De stemming is optimistisch, omdat iedereen een lagere opbrengst verwacht. Normaal zullen de opbrengsten ook lager uitvallen. Bij de vroege tafelaardappelen zie je nu bijvoorbeeld al dat percelen Frieslanders aan het slijten zijn. De vroege rassen halen hun tonnage dus zeker niet, maar deze maken maar een beperkt deel van het totaal uit. De hoofdoogst loopt vier weken achter, dat is één ding dat zeker is. En de aardappelen die te kampen hadden met een watertekort hebben het hartstikke lastig. Vorige week met temperaturen van 30 graden hing het gewas echt slap, nu oogt het loof iets frisser, maar in de grond zit nog steeds geen vocht."

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
T: +31 (0)186 645945
info@nedato.nl
www.nedato.com