Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwitserland: dit jaar goede aspergeoogst

Vorst, hitte en droogte: het weer heeft dit jaar heel wat geëist van de Zwitserse asperges. Desondanks kunnen ze terugkijken op een goed seizoen: de oogst ligt duidelijk hoger dan vorig jaar.

Op veel plaatsen is de aspergeoogst van dit jaar ten einde. Ook al zijn er nog geen definitieve oogstcijfers, inmiddels is wel duidelijk dat seizoen 2017 qua oogst goed uitvalt. De Zwitserse producenten hebben volgens cijfers van de 'Schweizerische Zentralstelle für Gemüsebau und Spezialkulturen' tot kort voor het seizoenseinde op 24 juni 790 ton asperges gestoken. Dat is meer dan 120 ton meer dan vorig jaar. Wat opvalt: jarenlang domineerden groene asperges de Zwitserse teelt, maar dit jaar werden er voor het eerst duidelijk meer witte dan groene asperges geoogst. Dit komt door de vorstnachten in april, waar de boven de grond groeiende groene asperges erg veel last van hebben gehad. Dit terwijl de witte asperges, die in gronddammen groeien, verregaand beschermd bleven tegen de vorst.


Bild: lid

Nauwelijks problemen met ziektes

Raphael Peterhans, bedrijfsleider van het aspergehof in Rafz, spreekt van een goed tot zeer goed seizoen. "We hadden een super start. We konden bijna twee weken vroeger met de oogst beginnen dan normaal en dit bij droge en warme weersomstandigheden. Dat was ideaal", zo maakt hij de balans op. In de tweede helft van april zakten de temperaturen echter in. Meerdere nachten vorst zorgden voor schade aan de groene asperges. "We konden twee weken lang niet oogsten", aldus Raphael. Tegen het einde van het seizoen hebben de asperges geleden onder de hoge temperaturen. "Vanaf 25 graden Celsius wordt het gevaarlijk", zegt Raphael. De kwaliteit heeft hier deels onder geleden. In z'n totaliteit is de aspergeproducent uit Zürich echter tevreden: het zonnige warme weer heeft de asperges laten ontspruiten, het droge weer heeft de oogst vergemakkelijkt – in tegenstelling tot het natte voorjaar. Daarvoor moest Raphael een keer de akkers irrigeren om te voorkomen dat de asperges dun blijven. "In de voorgaande jaren moesten we altijd pas na het seizoen irrigeren", legt de aspergeproducent uit.

Het droge warme weer maakte de productie makkelijker: "de ziektedruk was klein", zegt aspergeproducent Marius Brupbacher uit Oberstammheim. En: "de kwaliteit was tijdens het gehele seizoen bovengemiddeld. We hebben helemaal geen klachten gehad", aldus Marius.

Eerste asperges bijzonder geliefd
Ook aspergeverkoper Jürg Weber, directeur van Landi Hüttwilen en omgeving, is tevreden met seizoen 2017. De vroege seizoensstart begin april was ideaal, omdat in het voorjaar de trek in asperges bijzonder groot is, benadrukt Jürg. Vanaf de tweede week in mei is de afzet echter enigszins vastgelopen. Jürg wijt dit aan de hoge temperaturen. De consumenten zouden dan eerder uitwijken naar andere groentensoorten.

Aspergeproducent Marius Brupbacher spoort de branche aan om voorzichtig te zijn. Men heeft dit jaar grote hoeveelheden asperges door middel van acties moeten verkopen. Voor Brupbacher is het daarom duidelijk dat het areaal straks niet – zoals in de voorgaande jaren – aanzienlijk uitgebreid mag worden. De markt lijkt langzaamaan verzadigd te raken.

Publicatiedatum: 27-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: