Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overaanbod vroege uien zorgt voor kelderende prijzen

Hittegolf Spanje eist tol bewaaruien

Evenals andere Europese uienproducenten kampt ook de Spaanse sector met overaanbod op de markt. De nieuwe oogst heeft er in combinatie met de grote uienvoorraden van vorig seizoen voor gezorgd dat de prijzen zijn gekelderd, zo sterk zelfs dat deze momenteel niet eens de productiekosten dekken.

Volgens de telersvereniging PROCECAM uit Castile-La-Mancha is het Spaanse areaal van vroege uien aanzienlijk gegroeid. Deze uien zijn hoofdzakelijk bestemd voor de binnenlandse markt. 

Voor bewaaruien geldt echter het tegenovergestelde. Dit jaar werd het areaal verkleind uit vrees voor overproductie. Bovendien heeft de hittegolf, die Spanje al ruim twee weken teistert, waarschijnlijk ook zijn weerslag gehad op de opbrengst van bewaaruien, zodat er rekening gehouden moet worden met een veel lagere voorraad aan het einde van het seizoen.
 
Spaanse exporteurs zullen kunnen profiteren van de verkoop van grote kalibers aangezien er op de Europese markt al ruim voldoende middelgrote en kleine uien beschikbaar zijn. Grote maten zijn echter het meest in trek, met name bij verwerkers en cateraars. Het prijsverschil tussen middelgrote en grote kalibers zal dan naar verwachting ook substantieel zijn. 



Publicatiedatum: