Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tekort aan avocado's

Nieuw-Zeelandse teler wil gevallen avocado's verkopen

De vraag waar avocadoteler Kim Crocker uit het Nieuw-Zeelandse Katikati al een tijdlang mee zit, is waarom hij geen gevallen avocado's uit zijn boomgaarden mag verkopen. Volgens hem zijn ze in prima staat. Zijn gezin en hij eten ze al jaren.

Kim Crocker werd gedwongen 20.000 'perfect eetbare' avocado's weg te gooien, die door stormen op de grond waren geblazen. Met een steeds toenemende vraag naar de vrucht, het aanbodtekort plus berichten dat avocado's deze maand voor €4,89 per stuk worden verkocht, is Crocker ontsteld door "de immense verspilling". Wat hem het meest frustreert is dat er momenteel zo weinig avocado's in Nieuw-Zeeland worden verkocht, ondanks het - zo ziet hij het - overvloedige aanbod. De schappen in de supermarkt zijn vaak leeg en áls er avocado's voorradig zijn, worden ze verkocht voor soms wel €3,91 per stuk. Dit houdt verband met de 'droge materie'-wet waar avocado's aan moeten voldoen voordat ze kunnen worden verhandeld. Dit heeft betrekking op de rijpheid van het fruit en vooral op het oliegehalte wat de optimale avocado zijn kenmerkende nootachtige smaak en romige textuur geeft. Avocado's met een lagere droge materie bevatten meer water en minder smaak.

"Ik vind dat van de boom gevallen avocado's heel goed eetbaar zijn. Ik zou ze zelfs gewoon weggeven, bijvoorbeeld aan goede doelen...", aldus Crocker. Nu heeft hij ze aan de varkens moeten voeren.

Publicatiedatum: 27-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: