Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italiaanse onderzoekster Ludovica Principato over de teelt in de toekomst

“Veel geschikte AGF-grond wordt gebruikt om vee te houden”

Tholen - "10 miljard mensen die in 2050 gevoed moeten worden, terwijl de groei van de landbouwsector langzamer gaat dan het aantal mensen dat erbij komt". Dat is een van de conclusies die de Italiaanse Ludovica Principato, van de Barilla Foundation, vertelde tijdens de Freshfel-PROFEL conferentie in Brussel. "Het probleem is dat veel van de stukken grond gebruikt wordt om vee te houden of om veevoer te verbouwen. Daarnaast zijn er problemen rondom de klimaatsveranderingen. Dit kan de oorzaak zijn van de afname van 8-20 procent van geschikte grond voor de teelt van groenten en fruit en een afnamen van 5-25 procent op productieniveau."


Ludovica Principato over de toekomst van de groenten- en fruitteelt.

Voedselverspilling
De Barilla Center for Food and Nutrition (BCFN) Foundation is een organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling, aanbeveling en onderzoek naar voedselgerelateerde problemen. Een van die problemen is volgens Ludovica het watermanagement. "We hebben in de toekomst minder water, maar de vraag ernaar stijgt", zei de Italiaanse onderzoekster. "Zo'n 70 procent van de waterconsumptie is gelinkt aan de landbouw. Ook urbanisatie wordt een probleem. Meer mensen gaan in de toekomst honger lijden, ongeveer zo'n 795 miljoen, terwijl aan de andere kant 2,1 miljard mensen te maken krijgen met obesitas of overgewicht." 

Voedselverspilling is een andere grote kwestie. Per jaar wordt er 1,3 miljard ton voedsel verspild, dat ongeveer 30 procent is van de totale voedselproductie per jaar. Dit is een grote hoeveelheid en verspilling van het geld. Met dit aantal kan je vier keer de wereldbevolking voeden die honger lijdt." Volgens Ludovica is er daarnaast tegenwoordig een keuze of het voedsel naar mensen of dieren moet gaan. "Volgens de feiten is 47 procent van de gewassen bestemd voor de consumptie voor mensen, terwijl 40 procent naar dieren gaat of bedoeld is voor brandstof."

Duurzaamheid
Volgens Ludovica laat de Mediterraanse voedingspiramide zien dat de teelt van groenten en fruit het minst schadelijk is voor het milieu. "Het goede nieuws is dus als we gezonder gaan eten, we het milieu ook nog eens helpen", vertelde de onderzoekster. "Daarentegen zouden we rood vlees en zoet minder moeten eten voor onze gezondheid. Wanneer we iets minder vlees zouden consumeren, zou dat al gevolgen hebben voor het milieu."

Frankrijk spant de kroon
Wanneer er gekeken wordt naar de Food Sustainability Index (FSI), kan er vergeleken worden in hoeverre een land duurzame teelt heeft en hoe de inwoners van het land met voedsel omgaan. Denk hierbij aan het promoten van de producten, de gezonde levensstijl en het verminderen van de voedselverspilling. Aan de FSI zijn 25 landen verbonden. De index is niet bedoeld als competitie tussen de landen, maar meer om te onderzoeken welke landen beter en slechter presteren op het gebied van duurzaamheid. 

In de presentatie van Ludovica kwam naar voren dat Frankrijk het goed doet in de FSI. "Frankrijk doet van de onderzochte landen het meest tegen voedselverspilling", zei Ludovica. "Het land verbiedt supermarkten om voedsel weg te gooien. Het voedsel dat de supermarkten niet meer kunnen verkopen, moeten ze doneren aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Daarnaast zet Frankrijk zich uitstekend in om gezond eten te promoten, dankzij lesprogramma's op scholen." 

De Fransen zetten zich niet alleen in om voedselverspilling te verminderen of gezond voedsel te promoten, maar zij hebben volgens Ludovica een erg gezonde levensstijl. "Dat komt dankzij verschillende factoren", vervolgde ze. "Frankrijk heft belasting op suikerhoudende dranken, een punt waar andere Europese landen moeite mee hebben."
Qua duurzame landbouw is Duitsland volgens de medewerker van de Barilla Foundation weer koploper. "Als we kijken naar watermanagement doet Duitsland het erg goed. Ook gebruikt het land minder gewasbeschermingsmiddelen in vergelijking met andere landen."

Arm land heeft slechte eter
De onderzoekster gaf aan dat arme landen het vaak ook slechter doen. "In die landen hebben ze meestal niet alleen minder om te eten, als er eten is, is het vaak ook slecht", zei ze. "In arme landen zoals India is junkfood vaak goedkoper dan gezond eten. De mensen lijden dan vaak niet alleen honger, maar hebben ook nog eens slechte eetgewoontes."