Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
EU en VS verzoeken China om importcontroles terug te draaien

Grote exporteurs, waaronder de Verenigde Staten en Europa, oefenen momenteel druk uit op China vanwege diens plannen om de importcontroles aan te scherpen, wat de toegang tot de Chinese markt mogelijk zal belemmeren. 

De exporterende landen, waaronder ook Japan en Australië, hebben gezamenlijk een brief aan de Chinese autoriteiten gestuurd waarin zij deze oproepen de aangekondigde maatregel, die per 1 oktober van kracht zal worden, op te schorten. Volgens deze maatregel zullen alle partijen voedingsproducten vergezeld moeten gaan van een inspectiecertificaat. Exporteurs zijn van mening dat dit de handel zal belemmeren en zij verzoeken Beijing dan ook om de internationale handelswijze te hanteren door de maatregel alleen in te voeren voor risicovolle voedingsmiddelen.

Dit geschil voedt de geruchten dat Beijing de markttoegang van goederen, waaronder agrarische biotech producten, hindert wat in strijd is met de vrijhandelsverdragen. 

De betreffende brief, die gedateerd is op 12 juni, werd verzonden uit naam van een ongekend grote groep, waaronder de 28 EU-lidstaten, de Verenigde Staten, Japan, Australië, Argentinië en Israël. Het schrijven is gericht aan het hoofd van de Inspectie- en Quarantainedienst AQSIQ en de Chinese minister van Handel. De schrijvers geven in hun brief aan dat de voorgenomen regelgeving gevolgen zal hebben voor miljarden dollars aan exportgoederen, waaronder vlees en fruit, van leveranciers die de Chinese markt beschouwen als een groeiende exportmarkt. Buitenlandse exporteurs hebben al eerder hun ongenoegen geuit over het feit dat Beijing veiligheidsregels zodanig toepast dat het de toegang van rundvlees en overige producten belemmerd en hiermee de toezeggingen om de Chinese markt open te stellen schendt. 

Publicatiedatum: 26-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: