Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gen voor hittebestendige aardappel ontdekt

Aardappelen zijn na rijst en graan het derde belangrijkste voedselgewas op aarde. Meer dan een miljard mensen wereldwijd eten aardappelen en de jaarlijkse wereldproductie overschrijdt de 300 miljoen ton. 

Het gewas is echter uiterst gevoelig voor hoge temperaturen, een factor die bepalend is voor de groei en productie maar niet te controleren is. Dit is belangrijk in de context van de wereldwijde voedselveiligheid en daarnaast ook zeer relevant voor de Schotse pootaardappelensector. 

Wetenschappers van het James Hutton Institute en de Universiteit van St Andrews hebben een techniek ontwikkeld om de hittebestendigheid van aardappelplanten te 'reguleren', wat voor producenten van pootaardappelen mogelijk een belangrijk middel zal zijn om rassen te ontwikkelen die beter afgestemd zijn op de eisen van de huidige markt.  

Door verschillende soorten aardappelen te vergelijken, ontdekten de wetenschappers een versie van het gen dat verantwoordelijk is voor de hittebestendigheid van aardappelen. Het onderzoeksteam toonde daarnaast aan dat de manier waarop dit beschermende gen geactiveerd wordt, verschilt per hittebestendig aardappelras. 

"Onze bevindingen hebben een nieuwe versie van een gen geïdentificeerd dat wijst op een 'hitte-schok' eiwit dat een belangrijke rol speelt bij een stabiele productie onder teeltomstandigheden met licht verhoogde temperaturen. De uitdaging is nu echter om deze versie van dit gen te implementeren in teeltprogramma's voor de ontwikkeling van weerbaarder rassen. Dit onderzoek zal mogelijk enorme humanitaire en economische mogelijkheden opleveren en uiteindelijk kunnen leiden tot het garanderen van de voedselzekerheid onder veranderende omstandigheden."

Publicatiedatum: 29-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: