Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paraguayo is meest geteelde steenfruitsoort van Murcia

De paraguayosector van Murcia krijgt dit jaar zijn eerste grote oogst. De productie zal groter zijn dan het totale Spaanse volume aan traditionele perziken. Paraguayo's zijn in Murcia nu de meest geteelde steenfruitsoort. Het succes komt door de lage prijzen, die worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid op de Spaanse markt en het feit dat de paraguayo onder Europese consumenten vooralsnog niet zo populair is.

De federatie van landbouwcoöperaties schat dat de nationale productie van paraguayo's neerkomt op 314.247 ton (+12,3%) in vergelijking met de 308.922 ton aan rode perziken(+6,5%) en de 305.011 ton aan pavia-perziken(9,8%). De meest geproduceerde steenfruitsoort is de nectarine met 585.302 ton (9,3%).

Spanje is het enige Europese land waar paraguayo's worden geteeld. Dit gebeurt met name in Lleida in Catalonië met een productie van 121.700 ton en in Vega Alta del Segura in Murcia met een productie van 87.000 ton. Er wordt nog eens 87.367 ton geproduceerd door Aragon, Navarre en La Rioja samen. Extremadura heeft een productie van 9.870 ton, terwijl er vanuit Valencia nog eens 6.000 ton komt. De overige 2.310 ton komt uit de rest van Spanje.

Dit jaar is de paraguayo de voornaamste steefruitsoort van Murcia geworden. De opbrengst wordt met een toename van 8,7% geraamd op 87.000 ton. Daarop volgen nectarines met 70.000 ton (+16,6%), pavia-perziken met 66.000 ton (+10%), abrikozen met 57.000 ton(-29,6%), rode perziken met 26.000 ton (+30%) en pruimen met 16.000 ton(-11.1%). Door de schaarste aan water voor irrigatie en de impact van hittegolven zouden deze volumes in de komende dagen af kunnen nemen.

Lage prijzen
De stijgende populariteit van de paraguayo heeft zich nog niet vertaald naar hogere prijzen. Gezien de grote productievolumes in Spanje is er eerder sprake van het tegenovergestelde. Binnen Murcia is de paraguayo de steenfruitsoort met de laagste prijs bij telers. Volgens de laatste statistieken van de raad voor landbouw schommelden de prijzen in de afgelopen week tussen een minimum van €0,35 en een maximum van €0,50 per kilo. Ter vergelijking hebben pavia-perziken een prijs van tussen de €0,50 en €0,75 per kilo. Abrikozen kosten tussen de €0,50 en €0,60, terwijl nectarines voor tussen de €0,40 en €0,50 te vinden zijn.

De lagen prijzen bij telers van dit seizoen hebben geen impact op de retailprijzen. Dit is terug te zien in de laatste prijzenindex (IPOD), die door de vakbond COAG is gepubliceerd. De prijzen van perziken en nectarines worden in de leveringsketen van de teler tot in de supermarkt zeven keer zo duur. De prijs bij telers zit dan onder €0,50 per kilo, terwijl de prijs in de supermarkt neerkomt op €3,50 per kilo. In 2015 waren de prijzen met vergelijkbare productievolumes bij telers zo rond de €1 per kilo, wat 50% meer is dan nu. De prijzen bij retailers waren ongeveer even hoog als nu.

Wegens deze omstandigheden overwegen veel telers om hun productie aan de bomen te laten hangen. COAG is van mening dat de prijzen niet toereikend zijn voor de productiekosten, terwijl de grote winstmarges van supermarktketens niet te rechtvaardigen zijn onder de huidige marktomstandigheden. De vakbond dringt er bij groothandelaren op aan om zich qua verkoopprijzen in te houden, zodat de consumptie wordt gestimuleerd. Ook moeten er maatregelen voor marktcrisismanagement worden getroffen door brancheorganisaties voor groenten en fruit.

Verwerking tot sap
Het Ministerie van Landbouw heeft de introductie van een quotum aangekondigd voor de verwerking van perziken, nectarines en paraquayo's tot sap, zodat de markt beter in balans kan worden gebracht. Het maximum volume is gesteld op 25.000 ton. Dit volume mag worden verwerkt van 20 juni tot 30 september, als het seizoen op zijn einde loopt.


Bron: laverdad.es
Publicatiedatum: