Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Watermeloenenseizoen Almeria in volle gang

Momenteel is het watermeloenenseizoen in Almeria in volle gang. "Er zijn echter ook nog wat kasmeloenen die geoogst moeten worden," laat Asaja Almeria voorzitter Francisco Vargas weten. 

Vargas legt uit dat de meloenen van de vollegrond betere prijzen opleveren, boven de €0,20 per kilo, dan kasmeloenen, die dit seizoen teleurstellende resultaten hebben opgeleverd. Volgens de voorzitter is directe verkoop dit jaar minder in trek en hebben watermeloentelers veelal contracten getekend met tuinbouwbedrijven die hun producten zullen vermarkten. 

Vorig jaar duurde het seizoen in Almeria tot half juli maar sommige telers hebben contracten getekend tot aan het einde van de zomer of zelfs tot oktober dankzij afspraken die zij gemaakt hebben met telers in andere Spaanse productiegebieden. 
De vraag naar watermeloenen is momenteel groot, zowel in Europa als Spanje. "De verwachting is dat de afzet zal blijven toenemen en dat de prijzen stabiel blijven of stijgen, maar dit is niet zeker," vertelt Vargas. Er is vraag naar grotere kalibers. "In supermarkten is een trend ontstaan om watermeloenparten te verkopen, vandaar dat de meeste retailers grote watermeloenen inkopen," licht Vargas toe. "Ook de kwaliteit wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Klanten willen watermeloenen die perfect rijp zijn en hebben geen belangstelling voor fruit dat niet aan dit criterium voldoet."

Toen telers eind april aan de oogst begonnen en er grote volumes op de markt kwamen, zakten de prijzen in. Pas eind mei klommen de prijzen weer op, naarmate de vraag naar watermeloen op de Europese markt toenam. In de laatste week van mei waren de prijzen het best, €0,36 per kilo, en lagen ze ongeveer €0,10 per kilo boven het niveau van dezelfde week van het voorgaande seizoen. Later, tot aan begin juni kwamen er meer orders binnen dan er beschikbare volumes waren. 

Hierna daalde de prijs weer en momenteel ligt deze op iets meer dan €0,20 per kilo. 

Bron: ideal.es
Publicatiedatum: