Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
British Summer Fruits

VK heeft ergste tekort aan arbeidskrachten sinds 2004

Britse sla- en fruittelers hebben moeite om seizoenskrachten te vinden en ruim de helft van hen vreest dat er niet genoeg arbeidsmigranten beschikbaar zullen zijn om hun producten te oogsten, zo luidt de uitkomst van een BBC-enquÍte onder Britse telers. 

British Summer Fruits, de organisatie die de Britse zachtfruitsector vertegenwoordigt, laat weten dat het tekort aan arbeidskrachten het ergste is sinds 2004. Veel telers wijten het tekort aan het zwakke Britse pond, wat het seizoenswerk minder rendabel maakt, en de onzekerheid rondom de Brexit.

Jaarlijks zijn er zo'n 80.000 seizoensarbeiders actief in de Britse tuinbouwsector waarvan de meesten afkomstig zijn uit de EU. Het werven verliep echter voor het Brexit-referendum al moeizamer. De sector is echter van mening dat de Brexit het probleem verergert en als de toegang van arbeiders van buiten het Verenigd Koninkrijk verder afneemt, betekent dit een strop voor de binnenlandse zachtfruitsector.  

De enquÍte, waarin aan telers gevraagd werd of ze dit seizoen over voldoende arbeidskrachten beschikten, leverde de onderstaande resultaten op: 
  • 32% twijfelde
  • 18% gaf aan een klein tekort te hebben
  • Iets meer dan 3% liet weten een groot tekort te hebben
  • 42% gaf aan precies voldoende te hebben
  • Slechts 1% beschikte over ruim voldoende arbeidskrachten
78% van de respondenten gaf aan dat het werven van seizoenskrachten dit jaar moeilijker was dan vorig jaar. 20% van hen liet zelfs weten dat het in jaren niet zo moeilijk was geweest. 


Lees verder op bbc.com

Publicatiedatum: 23-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: