In de loop der jaren is de productie van klein citrus ook in China toegenomen. Daar heeft het volume nu 19,3 miljoen ton bereikt - een buitengewone hoeveelheid dat ver uitstijgt boven de productie van de EU (3,3 miljoen ton), Marokko (1,3 miljoen ton) en Turkije (iets meer dan 1 miljoen ton).
Lage citrusproductie in Italië
In 2016 steeg de productie van Italiaanse clementines tot over de 710.000 ton, terwijl die van mandarijnen meer dan 140.000 ton bedroeg. Clementines worden hoofdzakelijk in Calabrië geteeld, vooral op de Sibari-vlakte. Puglia, Sicilië en Sardinië volgen daarna. De Clementine Comune is het populairste ras in Calabrië en wordt beschermd door het PGI-merk.
Nieuwe rassen
Innovatie van rassen heeft tot doel de handel uit te breiden en de genetische samenstelling te verbeteren, om zo pitloos fruit te produceren dat gemakkelijk te pellen is. CREA di Acireale, Istituto Valenciano di Ricerca Agraria (I.V.I.A) en het Centrum Volcani in Israël werken hard om dit te bereiken. Onderzoeken van CREA leidden tot het creëren van late rode 'Mandared'-mandarijnen, die vrij populair zijn op de Britse en Franse markt. Daarnaast introduceerde CREA de triploïdehybride 'Mandalate' (door de 'Fortune' te kruisen met de 'Avana'), die gekenmerkt wordt door een duidelijke aroma en smaak. Hij wordt nu geteeld in zowel Sicilië als Basilicata.