Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe markten voor Oekraïense appelen

Van oudsher zijn Wit-Rusland en de Baltische Staten de belangrijkste afzetmarkten voor appelen uit Oekraïne. Tegenwoordig heeft de export zich echter uitgebreid naar andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Zweden en Duitsland en onderzoekt de sector de mogelijkheden om zijn appelen op nog meer markten af te zetten. 



Maxim Kulik, een onafhankelijke tuinbouwconsultant uit Oekraïne, legt uit dat vanwege het verwachte tekort aan appelen in grote delen van Europa kopers uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden al veel belangstelling getoond hebben voor Oekraïense appelen. Ze willen graag nieuwe contracten tekenen om appelen in te kopen maar zijn nog niet bereid om de prijs vast te leggen. 

De sector in Oekraïne heeft ook schade geleden als gevolg van het koude weer in het vroege voorjaar maar de verschillen per regio zijn erg groot. 



"Gemiddeld bedragen de verliezen tussen de 10% en 15% maar in sommige regio's lopen ze op tot wel 25% tot 40%. Over een paar weken zal de volle omvang van de schade duidelijk worden. Vorig jaar bedroeg de productie tussen de 1 tot 1,2 miljoen ton," vertelt Maxim.

In Oekraïne wordt een breed scala aan appelrassen geteeld, zo'n twintig verschillende, waaronder Seremenko, Golden en Champion. De rassen Royal Gala, Golden Delicious, Fuji, Aidared, Granny Smith zijn met name bestemd voor de exportmarkt. 



"Tot nu toe zijn clubrassen niet echt populair bij telers in Oekraïne vanwege de benodigde licentievergoedingen. Toch verwacht ik dat dit de komende jaren zal veranderen omdat clubrassen snel aan populariteit winnen. Granny Smith, Royal Gala en Red Prince zijn de meest geëxporteerde appelrassen, wat vooral te danken is aan het feit dat ze bekend zijn op markten in heel Europa."



Op de binnenlandse markt zijn Champion, Semerenko, Aidared en Golden nog altijd het meest in trek maar Maxim vertelt dat Fuji, Pinova en Gala snel terrein winnen. "Ieder jaar zijn er consumenten die deze nieuwe rassen uitproberen en hierdoor verschuiven de smaakvoorkeuren," aldus Maxim.

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Independent Ag Consultant
Tel: +380999100251
Email: trebyan@post.cz
Publicatiedatum: