Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Genomineerd voor milieu-award

ICA en Rescued Fruits verwerken afvalfruit tot premium sap

ICA en zijn zakenpartner Rescued Fruits zijn genomineerd als finalisten voor de Nordic Council Environmental Prize voor hun idee om overgebleven fruit uit ICA-winkels te verwerken tot premium fruitsap.

"Eind 2015 werd ik benaderd over een initiatief om fruit dat in de retail overblijft uit de afvalcontainer te redden. Ik was meteen weg van dit idee om fruitverspilling in de toeleveringsketen te voorkomen. Onze zakenpartner heeft dit project bedacht omdat zij iets wilde doen aan dit probleem, aangezien de teelt en het transport van deze producten enorm veel energie vergt. Ze vroeg ons hoeveel afval wij in onze magazijnen hadden liggen. Voordat we voor dit idee benaderd werden, bekeken we ons afvalprobleem vanuit een zakelijk perspectief en hadden de indruk dat het volume niet zo groot was, slechts 1,2%. Totdat we ons realiseerden dat dit hetzelfde volume is dat nodig is om 11.000 flessen sap te produceren," legt Peter Hägg van ICA uit.Sinds de introductie, in het voorjaar van 2016, werd 33.466 kilo overgebleven fruit uit de magazijnen van ICA 'gered' en verwerkt tot 54.336 flessen sap.

Tot nu toe, verkoopt ICA het premium fruitsap onder de merknaam Rescued Fruits. Het bedrijf is van plan om tegen het einde van de maand ook een nieuw peren- en citroensap op de markt te brengen. Aangezien het sap bereid wordt uit de appelen die op dat moment voorradig zijn, hangt de smaak af van het gebruikte appelras, waardoor geen enkele partij hetzelfde smaakt. Iedere partij wordt getest en afhankelijk van de smaak wordt het sap in pure vorm verkocht of wordt er een vleugje kaneel, gember of citroen aan toegevoegd om de smaak op te halen.  "Deze sappen geven ons een nieuw alternatief in de toeleveringsketen. Wanneer er een vracht aankomt waarvan de kwaliteit niet optimaal is, kunnen we in plaats van deze terug te zenden of opnieuw te sorteren, wat vrij duur is, direct doorsturen naar onze partner waar de producten tot sap verwerkt worden. We sturen de appelen door zonder ze zelf te kopen en kopen het sap na productie weer terug."Rescued Fruits is een premium product dankzij de manier waarop het bereid wordt. Omdat er geen stabiele volumes fruit tot sap verwerkt, gaan er veel handelingen vooraf aan het bereiden van het sap. Zo moeten eerst de rotte appelen verwijderd worden evenals de stickers. Peter vertelt dat de consumenten er echter geen problemen mee hebben om iets meer te betalen omdat ze het idee achter dit project een warm hart toedragen. 

"Het betekent veel voor ons dat onze samenwerking met Rescued Fruits ook door het Nordic Council is opgemerkt. We zijn erg trost op deze producten, die een voorbeeld zijn van een efficiënt hergebruik van middelen in de voedselproductie. Daarnaast zijn de producten zeer goed ontvangen door onze klanten. We werken voortdurend aan manieren om ons verder te ontwikkelen en om het gemakkelijker voor onze klanten te maken duurzame keuzes te maken."


Voor meer informatie:
Peter Hägg 
ICA

Tel: +46 (0)10 422 5252
Email: PeterHagg@ica.se
icagruppen.se

Publicatiedatum: 23-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: