Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Michael Mayntz van PROFEL en Luc Clerx van Freshfel

"Wereldwijde vraag naar voedsel 50% hoger in 2030"

Tholen - "We moeten aan de ene kant scherp blijven", vertelt Michael Mayntz van PROFEL tijdens de eerste Freshfel-PROFEL conferentie in Brussel. "Het aantal mensen wereldwijd blijft stijgen, waardoor tegen 2030 de vraag naar water met 30 procent stijgt", vertelde hij dinsdag 20 juni in de Belgische hoofdstad. "Naast water, stijgt de vraag naar energie met 50 procent, wat net zoveel is als de wereldwijde vraag naar eten tegen het jaar 2030", vertelt hij. "Aan de ene kant is dat goed nieuws, omdat wij dan meer groenten en fruit kunnen verkopen. Volgens mij kan groenten en fruit bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Zo is de uitstoot van CO2 en de hoeveelheid water dat er gebruikt moet worden voor het telen van groenten en fruit, de laagste van alle voedselproducties." 


Michael Mayntz van PROFEL.

Voedselverspilling
Een van de doelen, die de directeur van PROFEL aankaart, is dat het van belang is om groenten en fruit zo snel mogelijk te verwerken om het zo langer vers te houden. "Verwerkte groenten en fruit gaan natuurlijk langer mee dan verse groenten en fruit", zegt Michael Mayntz van PROFEL. "Bij verse groenten en fruit is het zo dat je wilt verkopen wat je aanbiedt, omdat we geen voedsel willen verspillen. Mocht er dan toch te veel zijn, dan kan dat nog altijd naar de verwerkte voedselindustrie die het krijgt of opkoopt. Dan kan het op verschillende manieren verwerkt worden. Denk hierbij aan gesneden, bevroren en gedroogde groenten of fruit dat langer houdbaar is in de vorm van jam, compote of diepvries."
 
De leden van PROFEL verwerken volgens de frontman 7 miljoen ton verwerkte groenten en fruit, dat afkomstig is van 400 verschillende bedrijven. "Als er gekeken wordt naar de meest gebruikte conserveermethode bij groenten, zien we dat diepvriesgroenten het meest wordt toepast, met een hoeveelheid van 3,3 miljoen ton. Bij fruit geldt dat voor compote en blik met een hoeveelheid van 1 miljoen ton."  

Ziek
Toch zijn er volgens PROFEL nog zaken te winnen op het gebied van groenten en fruit. "Neem de consumptie ervan, die aan de lage kant zit. Gevolgen daarvan kunnen zijn, dat mensen weer eerder ziek worden. Daarom zijn groenten en fruit, of het nu vers of verwerkt is, een belangrijke schakel in de dagelijkse voeding voor mensen voor zowel binnen als buiten Europa." 

Communiceren
Ook de president van Freshfel, Luc Clercx is het hiermee eens. Volgens de voorzitter is het van belang om duidelijk te communiceren over wat er gaande is in hun sector. De man van Freshfel geeft aan dat het stimuleren van de consumptie van belang is. "Vanaf 2013 zien we zelfs een lichte stijging als het gaat om de consumptie van voeding. Toch blijft het belangrijk om de consumptie van groenten en fruit te blijven stimuleren." 

Luc Clerx van Freshfel.


Publicatiedatum: 23-6-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: