Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Intensievere samenwerking douanes Nederland en BelgiŽ

Tholen Ė De Nederlandse Douane tekende vorige week een overeenkomst met de Belgische Douane om meer samen te werken in het opsporen van drugs in de havens. "Krachtenbundeling voorbij onze nationale kaders is nodig om klappen te kunnen toebrengen aan drugsnetwerken," vertelt Gera van Weenum, woordvoerder van de Nederlandse Douane. "Zij opereren immers ook internationaal en kennen geen landsgrenzen."

Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam een recordvolume drugs onderschept. Dat voor de smokkel vaak containers met fruit gebruikt worden, is algemeen bekend. "Door de samenwerking komt er een verdere verbetering in de risicoselecties waardoor de controles van de douanediensten nog gerichter kunnen plaatsvinden. De importeurs zullen dit niet direct merken."


Na de ondertekening deed de Douane een locatiebezoek.

Waterbedeffect voorkomen
In de bestrijding van de drugssmokkel wordt vaak gesproken over het waterbedeffect. Als de Nederlandse Douane in Rotterdam meer inzet op onderscheppen van de smokkel, verleggen de smokkelaars hun route naar een andere Europese haven. "Voor hen bestaan er geen lidstaten. Zij hebben er belang bij dat hun illegale waar de EU bereikt, linksom of rechtsom. Dat we samen streng, alert en adequaat optreden, is dan ook van belang om een waterbedeffect te voorkomen," vervolgt Gera. "Door deze overeenkomst kunnen we de huidige samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische Douane op het gebied van smokkel van drugs verder intensiveren en effectueren. De havens liggen relatief dicht bij elkaar en ter voorkoming van een waterbedeffect is een integrale internationale aanpak noodzakelijk."

In het getekende convenant is ook rekening gehouden met de andere havens in Nederland en BelgiŽ. "De samenwerking heeft tot doel te komen tot een verhoging van de effectiviteit en kwaliteit van de aanpak van de illegale in-, uit- en doorvoer van verdovende middelen in de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Terneuzen, Gent, Amsterdam, Rotterdam en Vlissingen alsmede op de wateren gelegen tussen deze havens. Daarnaast wisselen we bijvoorbeeld bilateraal met andere douanediensten in Europa eveneens informatie uit binnen de wettelijke kaders. Juist door de versterkte samenwerking wordt getracht het waterbedeffect te verminderen."

Integere haven
De overeenkomst voorziet in samenwerking op zowel beleidsmatig als operationeel niveau. "EfficiŽnte en effectieve gegevensuitwisseling vormt een cruciale component in dit geheel. Vanzelfsprekend is dit aspect niet nieuw voor ons; ook nu al worden over en weer bruikbare signalen doorgespeeld. De overeenkomst zal de samenwerking in het tegengaan van de smokkel van verdovende middelen versterken en daarmee de integriteit van de havens helpen verbeteren."

Op het vlak van scantechnieken voor de containers komen er nieuwe technieken bij. De Belgische Douane experimenteert in de haven van Antwerpen met een mobiele scan die achterin een bestelauto past. De Nederlandse Douane volgt de ontwikkelingen op de voet. "We volgen alle ontwikkelingen met betrekking tot scantechnieken, daar waar mogelijk en wenselijk worden deze ook toegepast. Ook met betrekking tot dit onderwerp is er een nauwe samenwerking en kennisuitwisseling met andere lidstaten."

Meer informatie: www.douane.nl

Publicatiedatum: 22-6-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: