Rheinland: Oogst rode, zwarte en witte bessen begonnen
Met name rode bessen zijn bijzonder geliefd bij de consument. De lange trossen met de knalrode bessen worden van juni tot en met december uit Duitse teelt aangeboden. Deze bessen kunnen namelijk dankzij passende techniek goed worden opgeslagen, zodat de verfrissende, enigszins zure bessen lange tijd beschikbaar zijn voor desserts, cocktails of gewoon voor tussendoor.
Witte aalbessen zijn daarentegen al bijna een rariteit. Qua smaak zijn de bessen vergelijkbaar met de rode bessen. De ongebruikelijke kleur opent echter juist voor decoratieve doeleinden nieuwe mogelijkheden.
De zwarte variëteit smaakt duidelijk bitterder. Deze bezit bijzonder veel vitaminen en mineralen. Het eten van rauwe zwarte bessen is niet ieder zijn ding. Deze bessen zijn echter uitstekend geschikt voor verdere verwerking.
Rode bessen kunnen zeer veelzijdig gebruikt worden. Algemeen bekend zijn de toepassingsmogelijkheden in jam, gelei of sappen. De bessen worden ook steeds vaker als decoratie op mooi gegarneerde borden gebruikt. Ze zijn uitstekend geschikt als taartgarnering, in muesli, als compote bij wild of verwerkt tot een chutney.
De vers geoogste bessen kunnen in de koelkast enkele dagen bewaard worden. De bessen kunnen echter ook probleemloos ingevroren worden. Hiervoor moeten de takjes na het wassen en uitdruppelen verwijderd worden. Hiervoor kan men het beste met een vork langs de bessen gaan in de richting van het steeluiteinde. Het is belangrijk om pas na het wassen de bessen van de stengels te halen. Anders zouden de aalbessen te veel sap verliezen bij het wassen.
De wat zure bessen zijn ronduit gezond. Zo bevatten ze duidelijk meer vitamine C als citrus. Bovendien bevatten ze kalium, pectine en looistoffen.