Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Qray:

5 tips om de schuldenlast in je verouderde applicatielandschap te beperken

Veel organisaties kiezen bij aanpassingen in hun applicatielandschap voor eenvoudige wijzigingen die ze op korte termijn kunnen realiseren. En niet voor een betere — vaak duurdere — oplossing voor het systeem. Hoe langer je wacht met het vernieuwen van verouderde (legacy) systemen, hoe groter de technical debt (schuldenlast) is die je opbouwt

De term 'schuld' is in deze context bewust gekozen. Over een schuld betaal je namelijk rente. En ooit komt het moment dat je die schuld moet aflossen. Met andere woorden: de technical debt van jouw systeem is dusdanig dat er geen andere oplossing is dan het systeem te vernieuwen — met alle kosten die daarmee gepaard gaan. Wat kun je doen om deze schuldenlast te beperken?

Verouderde applicatielandschappen leveren vaak problemen op
In veel bedrijven komt het voor, software die aan het eind van de vorige eeuw is ontwikkeld om (repeterende) werkprocessen te automatiseren. Dat was toen zo succesvol en maakte het leven zoveel makkelijker dat deze software in de afgelopen decennia 'rustig zijn ding kon blijven doen' en zich staande hield tussen nieuwe systemen, nieuwe kantoorautomatisering en organisatieveranderingen.

De investering van destijds heeft zijn geld ondertussen al lang opgebracht en dat is natuurlijk prachtig, maar veel organisaties vaak lopen vast in de zogenaamde 'technical debt' van deze legacy systemen. En soms dreigen ze piepend en krakend tot stilstand te komen door haperende software.

De belangrijkste kenmerken van een verouderd applicatielandschap
Legacy software wordt alom gevreesd en slechts weinig mensen durven hun vingers er aan te branden, laat staan hun tanden erin te zetten. Hoe komt dat? Een van de redenen is dat er vaak nog maar enkele (of geen) personen in de organisatie meer zijn die ooit bij de ontwikkeling betrokken zijn geweest.

De documentatie is vaak gebrekkig of ontbreekt en de technische omgeving is vaak verouderd en wordt veelal in leven gehouden op een aparte machine. Niemand durft eraan te komen omdat niemand weet waar het allemaal invloed op kan hebben.

Veranderingen doorvoeren in het systeem gebeurt daarom al jaren niet meer. In plaats daarvan worden rond het systeem extra functionaliteiten of software gebouwd in vaak nieuwere technieken.

De schuldenlast van legacy systemen blijft toenemen

Legacy systemen remmen nieuwe ontwikkelingen. Toch raken deze systemen bijzonder vaak de kernprocessen en is het voor een organisatie van groot belang dat ze blijven functioneren.

Hoe langer je wacht met het vernieuwen van oudere systemen hoe groter de schuldenlast is die je opbouwt en de technische rente die je erover moet betalen. Dit betekent ook dat het goedkoper is om vroeg in te lossen dan de schuld te laten staan, op te laten lopen en op een later moment een ingrijpender keus te moeten maken. Systemen met een grote opgebouwde 'technische schuld' laten zich als volgt laat typeren:

  • Relatief hoge onderhoudskosten;
  • Beperkt in flexibiliteit;
  • Werken remmend op doorvoeren van veranderingen;
  • Risico verhogend, onder andere als het gaat om beveiliging van systemen
  • Inefficiënt of onhandig in gebruik: systemen gaan uit de pas lopen met de organisatie en werkprocessen, die vaak wel aan veranderingen onderhevig zijn.

 
Voorkomen is beter dan genezen: 5 tips om de schuldenlast te beperken
Wanneer een technische schuld zich eenmaal opgebouwd heeft, kan het moeilijk zijn om hem af te lossen. Eigenlijk is het net als thuis, daar voer je ook noodzakelijk onderhoud uit en doe je renovaties wanneer nodig. Dit alles naast een uitbreiding in de vorm van een dakkapel of uitbouw. Of wacht je daar ook mee totdat het te laat is?

Wanneer een systeem technisch of functioneel echt niet meer te handhaven is wordt vaak gekozen voor herbouw van het systeem. Dat heeft dan vaak wel tot grote investeringen en een intensief, vaak risicovol traject als gevolg. Beter is dus te proberen deze technische schuld te voorkomen, maar hoe?

  • Laat druk van tijd en geld niet altijd ten koste gaan van kwaliteit en vernieuwing.
  • Kies er bij doorontwikkeling voor om 20% van het budget te besteden aan het onderhoud en de herontwikkeling van eerder gebouwde codes.
  • Bouw modulair, zodat stapsgewijze vernieuwing mogelijk is.
  • Zorg dat er een goede productowner is en blijft, iemand die zich echt verantwoordelijk voelt voor het systeem.
  • Maak gebruik van bewezen technologie, standaarden en frameworks

Wil jij meer weten hoe je de schuldenlast van legacy systemen binnen te perken kunt houden of kunt inlossen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Qray.
Publicatiedatum: