Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland verwijdert Italiaanse hazelnoot uit register onveilige producten

Het Italiaanse Ministerie van Landbouw, Voeding en Bosbouw heeft aangekondigd dat Nederland nu officieel de "Tonda gentile delle Langhe" hazelnoten uit hun register onveilige producten heeft geschrapt waar ze sinds 2012 instonden. Dit naar aanleiding van een brief van minister Maurizio Martina en het ministerie van landbouw samen met viceminister Andrea Olivero. 

"Ik zou graag Staatssecretaris Martijn van Dam willen bedanken. Hij heeft hiervoor gezorgd. Het zal onze telers daadwerkelijk helpen. Hazelnoten zijn één van de producten dat het Langhe gebied kenmerkt. De technische aspecten zijn vereenvoudigd en besproken. Nu is het tijd om de hazelnoten van Piedmont te promoten. Ik hoop ook dat mensen ophouden met discussiëren, dat schept alleen maar meer verwarring. Het Ministerie zal blijven zorgen voor waarborging en promotie", aldus het miniterie.

De laatste paar maanden heeft het Ministerie de wetgeving van de "Tonda gentile" hazelnoten gesimplificeerd. De "Tonda Gentilde delle Langhe" en "Tonda trilobala" zijn als synoniemen geaccepteerd om te voorkomen dat een ander land het ras zou registreren. Dankzij deze simplificatie kunnen drie hazelnoot rassen herkend worden als Nocciola Piemonte IGP. Daarnaast werd er besloten om "delle Langhe" niet meer voor de verkoop te gebruiken, maar alleen om het als synoniem in het register te laten staan.
Publicatiedatum: