Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nick Nafpliotis, Greek And Fresh

Griekenland exporteert meer aardbeien naar Qatar

Het Griekse bedrijf Greek And Fresh probeert zijn aanwezigheid in de Golfregio uit te breiden. Het bedrijf exporteert aardbeien, granaatappelen en sinaasappelen naar markten als Koeweit, Bahrein, Qatar en Dubai en verkent momenteel de afzetmogelijkheden voor andere producten, waaronder tomaten. 

"We hadden een uitstekend aardbeienseizoen," vertelt Nick Nafpliotis. "Al voor het derde jaar op rij hebben we onze exportvolumes naar de Golfregio en Azië vergroot en we zoeken naar manieren om onze export verder uit te breiden, met name op markten in Azië. We willen ons klantenbestand versterken en onze afzet in opkomende regio's verhogen, waar we nu nog niet actief genoeg zijn."

Het bedrijf werkt samen met de Griekse producent Labidono, die een pionier was op het gebied van de export naar de Golfregio en met wie Greek and Fresh al vanaf het begin samenwerkt om zijn producten in deze regio te vermarkten.



Qatar is een snel ontwikkelende markt voor Greek And Fresh, hoewel dit land momenteel geplaagd wordt door een diplomatieke crisis met zijn buurlanden. "Qatar is één van de dichtstbevolkte landen in de Golfregio. Er zijn in het land ruim 3.000 Griekse expats werkzaam in de bouwsector en Griekse ingenieurs staan bekend om hun vakkennis. Ze zijn met name betrokken bij de bouwprojecten voor het WK Voetbal in 2022."

Greek And Fresh probeert nieuwe producten te introduceren in Qatar. Volgens Nafpliotis beperkt de boycot de import via de landsgrenzen van de omliggende landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Bahrein en Egypte. "Dit betekent dat rechtstreeks importeren onmogelijk is omdat alle handelsroutes naar Qatar vanuit Jordanië zijn geblokkeerd. We kunnen Qatar echter nog wel bereiken door middel van luchttransport, direct vanuit Athene."


 
Het bedrijf zou ook graag Griekse tomaten, watermeloenen, perziken en nectarines op de markt brengen. Nafpliotis legt uit dat dit de eerste keer zou zijn dat er tomaten naar de Golfregio worden geëxporteerd. "Onze tomaten zijn een nieuwe product dat geteeld wordt door één van onze partners. Deze teler beschikt over een kas in Nederlandse stijl, wat hem in staat stelt 10 maanden per jaar tomaten te produceren. Om dit product naar Qatar te exporteren, is luchtvracht de enige manier, net als voor onze watermeloenen."

De grootste uitdaging van de export naar de Golfregio is het vinden van de juiste partners. "Je hebt betrouwbare importbedrijven nodig. We werken met één importbedrijf per land en deze bedrijven leveren rechtstreeks aan de grote retailers."


 
De lage tomatenprijzen in Europa zijn Nafpiotis een doorn in het oog. "Nederlandse en Belgische tomaten werden de afgelopen 4 weken voor €0,40 tot €0,60 per kilo verkocht, maar momenteel zijn de prijzen weer opgeklommen naar €0,70 - €0,80 per kilo. Hoewel we gebruik maken van dure luchtvracht, willen we een concurrentievoordeel ontwikkelen om te zien hoe de zaken lopen. Gezien het hoge inwonertal en onze lokale partner biedt de markt in Qatar ons volop interessante mogelijkheden."

Het komende jaar zal Greek And Fresh zich meer op Azië gaan richten. "We willen onze activiteiten in Singapore, Hong Kong en Maleisië uitbreiden. We zijn al in overleg met lokale retailketens. Onze producent Labidino investeert voortdurend in de nieuwste technologieën op het gebied van koelen, sorteren en verpakken. Daarnaast experimenteert hij met nieuwe rassen om aan de eisen van de verschillende markten te kunnen beantwoorden. Het Griekse seizoen loopt van november tot juni en het piekseizoen van half maart tot half juni. Gedurende onze piekproductie lopen de seizoenen van concurrerende landen zoals Egypte en Marokko ten einde."

 


Voor meer informatie:
Nick Nafpliotis
Greek and Fresh
Tel: +30 215 2158063
F: +30 210 2713683
Mob: +30 6932 454646
Skype: nick.nafpliotis
Email: nick@nafpliotisgroup.gr
www.greekandfresh.com

Publicatiedatum: