Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druiven zorgen voor 7% groei Zuid-Afrikaanse perishables export

Ondanks de onzekere economische en politieke ontwikkelingen verwacht de Wereldhandelsorganisatie dit jaar een groei van de wereldhandel op basis van indicatoren zoals de toename van het aantal exportorders en het containertransport.

De export van perishables groeide met 7% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Dit is volgens deskundige Horn een afspiegeling van de grote druivenoogst en de sterke vraag naar Zuid-Afrikaanse druiven in Europa. "De citrusproductie, die goed is voor 50% van Zuid-Afrika's perishables containerexport, zal naar verwachting met 5% tot 7% groeien dankzij de goede productie in het noorden. De volumes uit de Oostkaap zullen kleiner zijn."

Volgens Horn zal de import, die 56% van de containerstromen vertegenwoordigt, ondanks dat de markt met 2% is gegroeid, onder het niveau van 2013 blijven, een jaar dat een aanzienlijke groei vertoonde. "In 2016 nam de importgroei met 5% af en heeft de markt zich hoofdzakelijk hersteld van deze slechte prestatie. De groei van de import gedurende het eerste kwartaal was groter dan verwacht. Dit heeft geleid tot een gunstigere wisselkoers waardoor de import interessanter is geworden en wat bedrijven in staat heeft gesteld om hun voorraden voordelig aan te vullen."

Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, vertelt Horn dat alleen groei over een langere periode wijst op een langdurig herstel van het consumentenvertrouwen en de afzet. "Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de consumentenuitgaven sterk zullen stijgen dus de groei van 5% zal naar verwachting niet aanhouden. De verwachting is dat de groei van de containerimport de rest van het jaar 1% tot 3% zal bedragen."

Bron: bizcommunity.com
Publicatiedatum: