Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer vraag naar internationale expertise en technologie:

Groei Russische glastuinbouw onstuitbaar

Dat het Russische commerciële kassenareaal een ongekende groei ondergaat, is bekend. Als gevolg van alle recente bouwactiviteiten is de binnenlandse Russische productie met 42% gestegen sinds begin 2017. Volgens de Russische minister van Landbouw, Alexander Tkachev, heeft de groei van de glastuinbouw haar piek nog niet bereikt. 'We komen nu pas op gang," zegt hij.


Volgens de meest recente gegevens van Vostock Capital werd er in 2016 in Rusland in totaal 166 ha aan nieuwe kassen bijgebouwd tegen een investering van 513 miljoen euro. Dit bracht het totale Russische productieareaal op bijna 2300 hectare. Ongeveer 600 hectare hiervan is in de afgelopen vijf jaar gerealiseerd. De uitbreiding is voornamelijk gericht op jaarronde productie. 300 hectare van de recent gebouwde kassen zijn uitgerust met groeilicht.

Om aan de groeiende vraag naar groenten van de Russische bevolking te voldoen, schatten Vostock's deskundigen dat de productie in de komende vier jaar met 1 miljoen ton per jaar moet worden verhoogd. "Dat betekent nog eens 2000 hectare kassen. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht dan ook in 2017 nog minstens 160 ha kassen bij te bouwen of te moderniseren voor de jaarronde teelt. Om het potentieel te benadrukken, deelt Vostock Capital een aantal details over bestaande projecten:
  • Een van de grote projecten is het project van de Renova Group. Deze groep is betrokken bij de bouw van groentenkassen in de regio's Sverdlovsk, Perm, Chuvashia en Komi. Het project omvat de bouw van commerciële kassen op een oppervlakte van 100 ha tegen een investering van 389 miljoen euro.
  • Andere grote projecten worden gestart door het Russische bedrijf 'Green House'. De groep staat op het punt om 46,5 miljoen euro te investeren voor de bouw van een kassencomplex in de regio Belgorod. Het areaal zou tegen 2020 in totaal 108 ha moeten zijn.
  • In het regio Krasnoyarsk heeft ECO-Culture plannen aangekondigd voor de bouw van een kassencomplex van 30 ha voor 83 miljoen euro. Het project wordt opgestart met een groothandel distributiecentrum met een verpakkingslijn. Op een tweede locatie moeten er 25 hectare komen.
  • Agroholding Suvorovsky (een tak van Volovsky groep) heeft een overeenkomst gesloten met de overheid van de regio Tula voor samenwerking op een kasinvestering ter waarde van 373 miljoen euro.
  • Agrokombinat Yuzhny, een grootschalig kassencomplex in Karachay-Cherkessia, reconstrueert en moderniseert hun vestiging. Het project bevindt zich momenteel in de beginfase, maar zal leiden tot een complete modernisering van 140 hectare.


Vostock Capital voorspelt dat Rusland veel hulp nodig zal hebben om hen te helpen deze projecten en doelen te verwezenlijken. "Ondanks het grote aantal projecten en de interesse en toewijding van particuliere en publieke beleggers kunnen Russische kastechnologie ontwikkelaars niet aan de behoeften van de klanten voldoen. Ze hebben moeite om de groei van de sector bij te houden. Daarom willen projectontwikkelaars samenwerken met internationale kas- en tuinbouwdeskundigen uit landen als Nederland, Israël, Duitsland, Italië en andere leiders in de glastuinbouw en op hun expertise en competentie vertrouwen."

Tijdens de 2e editie van de volgende 'Greenhouse Complexes Russia 2017' conferentie, die op 6 en 7 december in Moskou zal worden gehouden, zullen deze potentiële technologieën en investeringsprojecten worden besproken.

De eerste editie van deze conferentie in 2016 bracht 500+ vertegenwoordigers en belanghebbenden samen van grote kassencomplexen en landbouwbedrijven uit Rusland, de GOS, Azië en Europa. Ook trok het evenement investeerders aan uit heel Rusland; federale en regionale ministeries en agentschappen, apparatuur- en technologiefabrikanten, vertegenwoordigers van winkelketens en de horeca en voorzitters van nationale vakbonden en verenigingen. De conferentie omvat ook een vakbeurs voor de presentatie van innovatieve technologieën voor de ontwikkeling van de Russische glastuinbouw.

In de aanloop naar de internationale conferentie en vakbeurs 'Greenhouse Complexes Russia 2017' heeft het analytische team van Vostock Capital een rapport opgesteld over grote investeringsprojecten voor de bouw en modernisering van kassencomplexen in Rusland. In totaal hebben 250 deskundigen - de besluitvormers van landbouwbedrijven en kassencomplexen, investeerders, leveranciers van geavanceerde technologieën en apparatuur, vertegenwoordigers van regelgevende en overheidsinstanties en anderen - deelgenomen aan de enquête. Klik hier om het rapport op te vragen. 
Publicatiedatum: