Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Chinezen consumeren meer avocado's

Avocado's worden voornamelijk geteeld in Mexico en Centraal-Amerika. De oneffen schil van het fruit heeft wel wat weg van de huid van een krokodil, wat dan ook de reden is dat de avocado in het Chinees ook wel de krokodillenpeer wordt genoemd. In 2005 opende China zijn markt voor avocado's uit Mexico, maar lange tijd was de avocado niet bijzonder populair onder Chinese consumenten.


Avocadoplantage

De belangrijkste reden hiervoor is omdat Chinese en Westerse consumenten de avocado op verschillende manieren gebruiken. Westerse consumenten gebruiken de avocado als een ingrediënt voor salades. Chinese consumenten zien de avocado echter als een los stuk fruit, dat geschikt is voor directe consumptie. Wegens de olieachtige smaak werd de avocado in eerste instantie niet goed ontvangen door Chinese consumenten.

In de afgelopen jaren is met name de jongere generatie aan consumenten meer bereid om nieuwe dingen te proberen. Deze groep consumenten past Westerse gerechten en kookmethodes in hun dagelijks voedingspatroon toe. Op sociale media als Weibo of Wechat kun je recepten vinden voor avocado's in salades, op toast of in milkshakes. De avocado kan ook worden gecombineerd met zalm, garnalen, pasta of bij sushi. Door de veranderingen in consumptiegedrag is de avocado steeds populairder geworden op de Chinese markt. Het volume aan geïmporteerde avocado's wordt ieder jaar steeds groter en ook de prijs neemt toe. Tegelijkertijd begint in China ook een lokale avocadosector zich te ontwikkelen. 

De kwaliteit van het fruit is afhankelijk van het ras, teeltomstandigheden, gebruikte methodes en management. In vergelijking met de geïmporteerde avocado's is de kwaliteit van de Chinese avocado's vrij zwak. De Chinese avocadosector moet qua teeltmethodes zich nog verbeteren. 

In de afgelopen jaren is volgens experts wortelrot een probleem geweest voor de avocadoteelt. Wortelrot is een verwoestende ziekte die moeilijk onder controle is te krijgen. De enige effectieve manier om de ziekte tegen te gaan is om deze te voorkomen. Als wortelrot zich eenmaal voordoet, is het erg moeilijk om hier nog vanaf te komen. Chinese onderzoeksinstituten hebben al een aantal avocadorassen uitgekozen, die een verbeterde weerstand tegen wortelrot zouden moeten hebben. Deze rassen worden op dit moment getest, waarbij het effect zich nog moet voordoen.

Over het algemeen bevindt de Chinese avocadosector zich nog in een beginstadium. Er zijn nog veel problemen die nog moeten worden opgelost. Omdat de avocado door de consumenten wordt gezien als een product van hoge kwaliteit, zal de prijs op de markt hiervan echter continu oplopen.

Publicatiedatum: 21-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: