Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hittegolf teistert Spaanse citrusteelt

In de Spaanse kustgebieden eisen de hittegolf en droogte momenteel hun tol op de lokale tuinbouwsector. Met name de citrusplantages in de regio Valencia hebben het zwaar te verduren. 


Citrusvruchten verbrand door de zon en hoge temperaturen. 

"Dit jaar zal onze sinaasappel- en mandarijnenproductie fors lager zijn als gevolg van de extreme hitte in juni, waardoor veel fruit van de bomen gevallen is. Bij sommige rassen zijn de verliezen aanzienlijk," legt teler en deskundige Carlos Arenes uit. 

Volgens Arenes sluiten planten hun huidmondjes bij temperaturen boven de 30 graden om uitdroging te voorkomen omdat zij sneller water verliezen dan zij uit de bodem op kunnen nemen. "Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de plant maar de vruchten hebben dit niet en drogen uit, waarna zij van de boom vallen."Om dit probleem te voorkomen, heeft Arenes een gecombineerd systeem ontwikkeld van vorst- en hittebeheersing door het toedienen van kleine hoeveelheden water. 

"Met ons systeem wordt het water van bovenaf toegediend om de plant tegen de hitte te beschermen. Technisch gezien neemt iedere gram water die boven de plant verdampt wat hitte weg omdat iedere gram water die verdampt 580 calorieŽn absorbeert. Als we dus 12 kubieke meter per hectare per uur toedienen, dan komt dit neer op 12.000 liter, ofwel 12.000.000 gram water, zodat er per uur 7000.000.000 calorieŽn per hectare 'opgeslokt' worden," licht Arenes toe. "Op een dag met 40 graden Celsius kunnen we de temperatuur in onze plantage verlagen naar 24 tot 25 graden."

"Het is echter niet eenvoudig omdat het water in de bomen moet verdampen zonder dat de atmosfeer te vochtig wordt. Als dit wel gebeurt dan ontstaat er een tegenovergesteld effect. Vandaar dat we het water in druppelvorm toedienen, zodat de verdamping bovenin de plant plaatsvindt, zonder de lucht te verzadigen waardoor het gevreesde 'vergrootglas effect' zou kunnen ontstaan dat zonnebrand veroorzaakt."

Voor meer informatie: 
Carlos Arenes
Frost and Heat Control Technician
+34 629 632 886
www.controlheladas.com
www.facebook.com/ControlHelada
www.youtube.com/user/Controlheladas


Publicatiedatum: 21-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: