Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lisan van Koppen, 4 Fruit:

"Aanvoer mini-watermeloenen kan deze zomer problematisch worden"

Tholen - Warm weer, dus een prima situatie voor de meloenenhandel zou je denken. "De vraag is ook goed, maar we hadden bij wijze van spreken verwacht dat de kopers maandag voor de deur zouden liggen. Anders kan het bij dit weer nog weleens een gevecht zijn om handel binnen te krijgen, maar nu hebben we geen klagen over de aanvoer. De vraag is goed, maar we hadden er nog meer van verwacht", vertelt Lisan van Koppen van 4 Fruit, de exclusieve verdeler van de meloenen van Anecoop onder het Bouquet-merk.



"Het Spaanse seizoen begon in Almería heel wisselend. Traditioneel zijn de prijzen, ook gezien de hogere teeltkosten, hoger dan in Murcia, maar nu sprak men van echte Murcia-prijzen. Anderzijds waren de twee laatste weken van het Almería-seizoen de prijzen weer erg goed. Maar hoewel er fors minder Galia- en Cantaloupe-meloenen in Almería waren aangeplant, is er nauwelijks stress op de markt geweest", vertelt Lisan. "Nu zijn er alleen nog gele meloenen vanuit Almería beschikbaar en die prijs zie je dan ook het hardste zakken. Voor de overige types hebben de seizoenen elkaar niet dwarsgezeten."



"Murcia komt vanaf volgende week met echte aantallen op de markt. Maar ondanks het goede weer zijn er best redelijke volumes te koop op de markt, hoewel de goede maten natuurlijk het eerste weg zijn", vertelt de importeur. "De prijs van watermeloenen ligt rond de 50 - 60 cent per kilo en de mini-watermeloenen worden zelfs voor 10-13 euro per doos verkocht. De verkoopprijs van Cantaloupe-meloenen ligt rond de 5-6 euro, net als de Galia-meloenen, al zijn de kleine maten daarvan een stuk goedkoper. Voordeel is wel dat er geen oude voorraden op de markt zijn. Met uitzondering van gele meloenen bestaat het beschikbare aanbod allemaal uit verse handel vanuit Murcia."



Richting de zomermaanden is de verwachting dat met name de aanvoer van de pitloze mini-watermeloenen nog weleens problematisch kan worden. "Dat geldt niet alleen voor Anecoop, maar voor veel Spaanse producenten, die het probleem hebben dat veel mini-watermeloenen niet opgekomen zijn. Alleen bij de pitloze mini-watermeloenen zijn er problemen, waarschijnlijk valt het mee bij de Wel is het zo dat alleen de mini seedless problemen, waarschijnlijk valt het mee bij de micro semilla (premium mini) en andere mini-watermeloenen. Wij hebben het ras Precious Petit. Op dit moment krijgen we nog een redelijk volume binnen, maar later in het seizoen worden echte tekorten verwacht. Veel leveranciers hebben hun klanten hierover ingelicht en durven niets vast te leggen, laat staan acties in te plannen", vertelt Lisan.



"De meloenen uit Murcia zijn het lekkerste wat Spanje te bieden heeft en zijn dan ook van prima kwaliteit. Voor de Bouquet-meloenen geldt dat al vanaf dag één. Ook de Piel de Sapo-meloenen zijn voortreffelijk van smaak", vertelt Lisan. "De verwachting is wel dat de komende tijd de prijzen wat zullen zakken. Het einde van de Ramadan is in zicht en ook de schoolvakanties zijn weer aanstaande. Maar natuurlijk hopen we op een herhaling van vorig jaar, toen we aan het einde van de zomer zulk mooi weer hadden, dat de meloenen uit Murcia niet aan te slepen waren!"

Voor meer informatie:
Lisan van Koppen
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
Tel. 0180 641908
lisan@4fruitcompany.nl
www.4fruitcompany.nl