Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mist van Contronics kan nu ingezet worden in de hele AGF leveringsketen

Forse besparing mogelijk door mistdeken

Tholen – De AGF-sector kan een kwaliteits- en besparingsslag maken door de luchtvochtigheid in de omgeving van groenten en fruit hoog te houden. Dat levert zowel geld als betere kwaliteit van de producten op. Het zijn de belangrijkste twee conclusies van het onlangs gepubliceerde Fresh Demo Project. Daarin werden een tiental groenten of fruit gevolgd na oogst, door de keten tot aan de schappen in de supermarkt in de mist gezet. De houdbaarheid van aardbeien (+20%), wilde perziken (+13%), druiven (+15-25%), nectarines (+6%), bloemkool, andijvie en asperges ging er in meer of mindere mate (flink) op vooruit. Tevens werd duidelijk dat het eindstation, de supermarkt ervan aanzienlijk profiteert. De mistdeken heeft een natuurlijk koelende werking en zorgt dat er minder derving optreedt. De supermarkt bespaart vanaf dag één en uiteindelijk profiteert de consument ervan, deze heeft een merkbaar verser en gezonder product. "Want de techniek is 100% veilig", verzekert Rogier Klein Sprokkelhort van Contronics Engineering.


Pieter van Gurp van Plus Van Gurp uit Roosendaal heeft al sinds 2013 diverse mistinstallaties van Contronics in zijn supermarkt.

Gunstig
Dry-mist legt een vochtige deken over de producten, die doordringt in alle gaten en hoeken van de schappen. Alle producten profiteren ervan, niet alleen de bovenste, tonen de metingen aan. Daardoor kan de totale besparing op groente- en fruitderving oplopen tot gemiddeld 25%. De hoge luchtvochtigheid heeft tevens een gunstige invloed op de voedingswaarden, aroma en smaak en de benevelde producten verloren minder vocht, voor aardbeien was dit zelfs 72%.

Veilig
Mist is niet moeilijk te maken, legt Rogier uit. "Door gebruik van ultrasone trillingen wordt het water verneveld, de druppeltjes zijn zo klein dat ze meteen verdampen. Dat heeft twee voordelen. Mist zorgt voor hydratatie van de producten terwijl deze niet nat worden, vandaar dat het dry-mist technologie genoemd wordt. Een teveel aan vocht zou immers rotting en schimmelgroei stimuleren. Doordat de mist snel verdampt, onttrekt het warmte aan de omgeving zodat deze op een natuurlijke wijze wordt gekoeld. Heel belangrijk is dat de installatie volledig hygiënisch is. De vernevelingstechniek is niet ingewikkeld maar wel de functionaliteiten daarbij die ervoor zorgen dat het veilig kan worden toegepast op levensmiddelen. We hebben meer dan 26 duizend installaties over heel de wereld staan en er is nog nooit wat gebeurt."


Mobiele mistinstallatie van Contronics

Mobiel
Contronics Engineering leverde al een mistinstallaties voor koel- en opslaghuizen en (supermarkt)winkels. Speciaal voor het Fresh Demo Project is er een transportbevochtiger ontwikkeld. "Om de mist te maken is een water reservoir nodig en die mag onderweg niet morsen of klosten", vertelt Rogier. "Deze innovatie is al in productie en daardoor is het mogelijk de hele leveringsketen 'in de mist' te zetten, vanaf de oogst tot aan het moment van verkoop. De producten blijven dan zo vers, dat de consument ze als het ware uit het schap oogst. Wanneer alle ketenpartners samenwerken kun je echt een stap maken om voedselverspilling tegen te gaan. Dat is nu aangetoond door het Fresh Demo Project."


Verschil tussen aardbei met (r) en zonder (l) mistdeken na transport

Innovatie
De groenten en fruit voor het Fresh Demo Project waren enkele dagen op transport: aardbeien (uit Spanje), asperges (uit Noord-Duitsland), nectarines en perziken (Midden-Italië), druiven (Zuid-Italië) en bloemkool en krulandijvie (Spanje). Ze werden of naar Bremerhaven of naar Plus van Gurp vervoerd. Telkens werd regulier transport met de in mist gehulde producten vergeleken. Een voorbeeld: Aardbeien in de mist leken na het drie dagen durende bij aankomst in Bremerhaven nog vers geplukt, aardbeien uit het parallelle reguliere transport waren al bijna niet meer verkoopbaar. Ook is tijdens het Fresh Demo Project een toevoeging aan de mist onderzocht, die bacterie- en schimmelgroei op de producten remt. Rogier: "Deze toevoeging, Formule 5, is ontwikkeld door het Griekse Polypan. Het is een natuurlijk extract (bioflavonoïde), die voorkomt in de schil van de Bergamot sinaasappel en de vrucht beschermt tegen ziekten. Door het toepassen van deze speciale mist, direct na de oogst, konden we nog verdere verlenging van de houdbaarheid bereiken."Besparing
Individuele ondernemers profiteren ook de droge mist technologie, vertelt Rogier. Een rekensom, gemaakt bij supermarkt Plus Van Gurp in Roosendaal, leert dat de inzet van de technologie hem circa €16.000 per jaar oplevert. Deense universiteit DTU vergeleek de AGF-omzet en derving in Plus Van Gurp zonder en met bevochtiging. Door bevochtiging nam de hoeveelheid weggegooide groente en fruit met 25 procent af, steeg de omzet, werd de energierekening lager en werd op arbeid bespaard.


De rekensom voor Plus Van Gurp

Klik hier voor het Fresh Demo Rapport

Klik hier voor de folder van het Fresh Demo Rapport


Voor meer informatie:
Contronics Engineering
Rogier Klein Sprokkelhorst
Ambachtsweg 8
5492 NJ Sint-Oedenrode
T: +31(0)413-487000
rogier@contronics.nl
www.contronics.nl

Plus Van Gurp
Pieter-Jan van Gurp
Tolbergcentrum 172
4708 HK Roosendaal
T: +31(0)165-563770
vangurp@plus.nl
www.plus.nl


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


dit zag ik 20 jaar geleden al in canada
NABOTH CORNELIS VAN LUIJK, ROCKANJE - 2017/07/03 17:12:09.000© AGF.nl 2018