Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kenianen hebben hoge verwachtingen van Schotse pootaardappelen

De Schotse pootaardappelen, die naar Kenia zijn verzonden, zijn de eerste laboratoriumtests doorgekomen en groeien op drie locaties nu goed. AHDB en SASA werken samen aan het openen van de Keniaanse markt voor Schotse pootaardappelen volgens een bilaterale overeenkomst die eind vorig jaar getekend werd door de Schotse en Keniaanse overheden. Sindsdien is er veel werk achter de schermen verricht om te transporteren naar de Keniaanse teeltbedrijven en daar te testen en te planten.

"Aardappelen zijn na maÔs het tweede belangrijkste gewas in Kenia met een jaarlijkse teelt van ongeveer 2-3 miljoen ton. De grootste mogelijkheid in Kenia ligt bij de ontluikende middenklasse. Er is een groeiende markt voor aardappelproducten zoals chips en frites en hiervoor heeft men hoogwaardige pootaardappelen nodig waar wij bekend om staan."

In totaal zijn er tien rassen voor de tests verzonden: de Hermes, Atlantic, Cara en Russet Burbank plus zes commerciŽle rassen die werden geleverd door het James Hutton Instituut. De geselecteerde rassen zijn verwerkingssoorten die naar verwachting zullen gedijen in droge, hete omstandigheden.

De meeste telers in Kenia (95%) gebruiken pootaardappelen van slechte kwaliteit en telen slechts tien ton aardappelen per hectare. De pootaardappelen worden ervan beschuldigd endemische ziekten te verspreiden, zoals de aardappelziekte, bruinrot en virussen. De Schotse pootaardappelen die momenteel worden getest, zouden niet alleen gezonder zijn, maar zouden ook maar liefst 40-50 ton aardappelen per hectare produceren.

SASA's Jackie Gibson zegt dat de Schotse pootaardappelen die tot nu toe in Kenia zijn geplant, het erg goed doen. "We zonden meer dan 1.200 knollen per ras, waarvan er 400 laboratoriumtests ondergingen voor zachte rot maar met vlag en wimpel slaagden. Stichting Syngenta is een geweldige partner, die ons helpt teeltbedrijven te identificeren om mee samen te werken. Eind april/begin mei werden er 400 knollen per ras geplant op drie teeltbedrijven. De uiteindelijke 400 liggen in de koelopslag en worden in het tweede seizoen in oktober geplant.

"Het goede nieuws is dat de gewassen er heel goed uitzien. Op twee plekken is er sprake van een volledige opkomst. De derde locatie ligt een beetje achter als gevolg van het droge weer, maar de druppelirrigatie is nu geÔnstalleerd en we zijn ervan overtuigd dat de aardappelen binnenkort opkomen."

De gewassen zullen naarmate het seizoen vordert worden geÔnspecteerd door Keniaanse overheidsambtenaren van Kephis. Als de resultaten van de inspectie bekend zijn, zal het team besluiten of ze eventueel rassen voor het najaarsseizoen zullen laten vallen. Elk ras dat succesvol door de twee seizoenen komt, zal worden toegevoegd aan Kenia's nationale lijst en kan dan van de Schotse telers worden geÔmporteerd. 

Het laten goedkeuren van de Schotse rassen in Kenia zou mogelijk resulteren in toegang tot buurmarkten in andere Afrikaanse landen. Jackie: "Kenia maakt deel uit van de gemeenschappelijke markt voor Oost- en Zuid-Afrika (Comesa), die uit 19 landen bestaat. De Comesa-regels stellen dat, als een ras is goedgekeurd in twee van deze landen, het in alle 19 landen kan worden verhandeld. Aangezien we al rassen naar Egypte exporteren, kan de goedkeuring van Kenia vele deuren voor ons openen. Alles loopt tot nu toe erg goed. De Keniaanse overheidsambtenaren zijn geweldig om mee te werken en beide kanten zijn blij om de commerciŽle pootaardappelen goedgekeurd te zien voor de import. We zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een sterk exportpartnerschap."

Voor meer informatie:
Sarah Hunter-Argyle
AHDB
Tel: +44 0131 297 7466
sarah.hunterargyle@ahdb.org.uk
www.ahdb.org.uk

Publicatiedatum: 29-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: