Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje: Eroski promoot lokale producten in Navarra

Australische ketens geschokt door Whole Foods-overname

Amazon neemt Whole Foods over
Amazon gaat voor $13,7 miljard (€12,2 miljard) Whole Foods Market overnemen. Dit betreft de grootste overname van Amazon ooit, terwijl het bedrijf zich steeds meer nestelt in de supermarktsector. De overeenkomst is een enorme verrassing voor zowel de online als offline retailsector, omdat de twee bedrijven in eerste instantie niet werden gezien als logische partners. Als Amazon.com de overname van Whole Foods Market Inc. voltooit, zal CEO Jeff Bezos proberen om de reputatie van Whole Foods voor biologische producten van hoge kwaliteit aan te houden. Bezos wil echter ook een einde maken aan een ander element van de reputatie van de biologische keten, namelijk dat het assortiment erg duur zou zijn. Amazon verwacht dat het aantal werknemers zal worden verminderd en dat de inventaris wordt aangepast om de prijzen te kunnen verlagen. Daarmee moet Whole Foods ook meer concurrerend vermogen tegenover Wal-Mart verkrijgen. Er wordt mogelijk technologie in de vestigingen toegepast, die de aanwezigheid van kassamedewerkers overbodig maken. Een woordvoerder van Amazon ontkent dat er werkplekken gaan worden gesaneerd. (esmmagazine.com

Australische ketens geschokt door Whole Foods-overname
De directie van de Australische ketens Coles en Woolworths is geschrokken nu blijkt dat Amazon de Amerikaanse keten Whole Foods heeft overgenomen. De Australische retailers vragen zich nu af of de eigen versproducten nog wel genoeg onderscheidend vermogen geven als Amazon in de Australischesupermarktsector actief wordt. De aandelenkoers van beide ketens kwam naar aanleiding van het nieuws over druk te staan. De aandelen van Wesfarmers daalden met 25% tot AU$40,45 (€27,51), terwijl die van Woolworths met 84% daalden tot AU$25,41 (€17,28). De aandelen van Metcash daalden met 4% tot AU$2,11 (€1,43).
Klik hier om meer te lezen op thewest.com.au

Plan voor misvormde groente breidt uit in Londen
Een sociale onderneming die in het zuidwestelijke deel van Londen misvormde groente aan huis leverde, is uitgebreid naar het zuidoostelijke deel van de stad. Het Oddbox-plan verkoopt groente en fruit met een afwijkend uiterlijk of een te groot of te klein formaat. In de meeste gevallen zouden deze groente- en fruitsoorten worden weggegooid of bij groothandelaren als veevoer of ter verwerking worden verkocht. (edelivery.net

VK: The Co-operative ondersteunt duurzame teeltbedrijven
De Britse retailer The Co-operative heeft zich aangesloten bij LEAF (Linking Environment And Farming). LEAF maakt zich sterk voor wereldwijde duurzaamheid. The Co-operative zal nu nauwer met LEAF gaan samenwerken om duurzame producten te leveren en voor een schoner milieu tot verbeterde samenwerking te komen met telers, wetenschappers en consumenten. (esmmagazine.com)

Spanje: Eroski promoot lokale producten in Navarra

De Spaanse keten Eroski gaat een campagne beginnen, dat de producten van 80 lokale leveranciers in de regio van Navarra moet promoten. De keten heeft in de afgelopen vijf jaar voor €1 miljard aan lokale landbouwproducten ingekocht. (esmmagazine.com)

Sainsbury's heeft interesse in Nisa Convenience group

Sainsbury staat naar verluid op het punt om een officieel bod uit te brengen voor de overname van Nisa. Nisa is een groothandelaar en buurtwinkelketen, dat een franchisenetwerk heeft van meer dan 2.500 Britse vestigingen. Naar verwachting legt Sainsbury's £130 miljoen (€148,5 miljoen) voor de overname neer. Er is echter een mogelijkheid dat leden van Nisa in protest gaan tegen het bod tot overname. Onder de leden van Nisa bevindt zich onder meer de retailgroep McColl's. (esmmagazine.com)

Tesco trekt zich terug uit Thailand

Tesco is gestopt met zijn activiteiten in Thailand, nadat de retailgroep tot de conclusie kwam dat er geen winst in de regio te behalen is. De Thaise regio was voor Tesco goed voor 6% van de totale omzet in Azië. Het besluit om in Thailand te stoppen droeg bij aan een afname in internationale like-for-like-omzet van 3%. (ft.com)

Meer omzet door versproducten voor Tesco in Ierland
De like-for-like-omzet van Tesco in Ierland is in het eerste kwartaal met 0,2% toegenomen. Het omzetvolume steeg echter met 3,8%, dankzij een beleid waarin de prijzen van de belangrijkste voedingsmiddelen laag wordt gehouden. Volgens Tesco steeg de omzet van versproducten in Ierland in het eerste kwartaal met 5,3%. (independent.ie)

Aldi en Lidl draaien samen mogelijk omzet van $50 tot $65 mld
Volgens Brick Meets Click zullen Aldi en Lidl in de VS naar verwachting in de komende vijf jaar samen een omzet genereren van $50 miljard tot $65 miljard (€44,7 miljard tot €58,0 miljard). Het consultancy-bureau gaf in een webinar een overzicht van de verschillende uitdagingen die de twee Duitse ketens voor de Amerikaanse supermarktsector vormen. Retailers moeten volgens Brick Meets Click de prijzen aanpassen om de goedkope ketens tegen te gaan, maar moeten tegelijkertijd wel oppassen voor een escalerende prijzenoorlog. Hoewel zowel Aldi als Lidl zichzelf presenteren met een prijsvoordeel van 50% tegenover de meeste andere supermarktketens, schat Brick Meets Click het daadwerkelijke prijzenvoordeel op ergens tussen de 20% en 30%. (fooddive.com)

Amazon neemt mogelijk BigBasket over
De Indiase online supermarkt BigBasket heeft een exclusiviteitsovereenkomst van 60 dagen getekend met Amazon. De twee bedrijven zijn al langere tijd in overleg over een mogelijke overname van BigBasket door Amazon. Volgens de overeenkomst zal gedurende twee maanden Amazon de enige mogelijke kandidaat zijn, die BigBasket over mag nemen. De overeenkomst staat BigBasket echter wel toe om actief op zoek te gaan naar andere investeerders. (vccircle.com)

VS: Wal-Mart neemt Bonobos over
Wal-Mart is van plan om de online retailer Bonobo voor $310 miljoen (€276,8 miljoen) over te nemen. Bonobo is een online kledingzaak. Het zou voor Wal-Mart de vierde overname in e-commerce in een jaar tijd zijn. Wal-Mart probeert een inhaalslag te maken op Amazon.com. Nadat Amazon bekend maakte dat de e-commerce-gigant Whole Foods over gaat nemen, daalde de aandelenkoers van Wal-Mart met 7% tot $73,65 (€65,76) per aandeel. (Reuters)


Publicatiedatum: 22-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: