Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europees beleid verandert AEO certificaat in vergunning

Douane herbeoordeelt alle AEO certificaten

Tholen – Binnen de Europese Unie is sinds kort het Douanewetboek van de Unie van kracht. Dat heeft gevolgen voor de Nederlandse Douane. Ook het bedrijfsleven kan te maken krijgen met de gevolgen van deze verandering.

"Alle AEO certificaten worden herbeoordeeld," vertelt Johan Stoope van Douane Nederland. Die klus moet voor 1 mei 2019 worden afgerond. De certificaten moeten omgezet worden naar een vergunning. "Dat gaat wrijving geven, het is een intensief project." Wel geeft hij aan dat bedrijven die nu over het certificaat beschikken kunnen helpen om het proces snel te laten verlopen door er tijd in te investeren en de papieren op tijd in te vullen.

Klik hier om een toelichting van de EU te lezen over de herbeoordeling van de certificaten.

In de toekomst zal er vanuit Brussel meegelezen worden. Dat betekent dat Brussel inzage heeft in de documenten. Als de Douane slechte informatie krijgt van bedrijven en die in Brussel gezien wordt "krijgen we de rekening." Die rekening wordt niet alleen aan de Douane voorgehouden, maar ook aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Andere actuele onderwerpen zijn Rusland en Turkije. Over de relatie met het eerste land hoort de Douane gemor van bedrijven, maar dit is een Europees besluit. De Nederlandse Douane voert het beleid alleen maar uit. "Rond de zomer moet er een besluit genomen worden over handhaven van de sancties, waarschijnlijk worden de sancties aangehouden," verwacht Johan. Ook de relatie met Turkije kreeg de afgelopen maanden enkele klappen. Hoewel er geen sancties zijn ingesteld, voelt het volgens sommige bedrijven wel alsof er sancties gelden. Dit speelt vooral voor exporteurs van strategische goederen, waar de Douane meer de nadruk legt op het toezicht en controleren van de exportvergunningen.

Publicatiedatum: 20-6-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: