Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse rode abrikozen - het geheim zit hem in het plukken

Tijdens een demonstratiedag die in het teken stond van de Rubyngo abrikozenrassen kwam één belangrijk aspect naar voren. De schil van deze rassen is vrij zuur en als deze abrikoos te vroeg wordt geplukt zal hij minder smakelijk zijn. 

Bekijk de video over hoe men rode abrikozen het best kan plukken

Enrico Zanzi


"Voor alle zomerfruit geldt dat de kwaliteit staat of valt met het juiste moment van plukken en de eetrijpheid," legt Enrico Zanzi van Vivai F.lli Zanzi uit. 

"Zo'n twintig dagen voor de rijping kleuren deze abrikozen rood, waardoor het lijkt alsof ze al geplukt kunnen worden. Telers moeten hier rekening mee houden en coöperaties moeten hun leden hierover voorlichten."

De oogst vindt in drie fases plaats, te beginnen bij de top van de boom, omdat net als bij overige steenfruitsoorten het fruit van bovenaf rijpt.


Deze aanwijzingen moeten nauwkeurig opgevolgd worden. Aangezien het hier geen clubrassen betreft, mag iedereen ze telen en minder ervaren telers zullen misschien te snel besluiten het fruit te plukken, omdat ze hopen dat het dan een betere prijs oplevert. Dit zou aanleiding kunnen geven tot geruchten dat rode abrikozen niet lekker smaken, waardoor de klant het vertrouwen in de categorie verliest. 

In tegenstelling tot abrikozen die rechtstreeks aan groothandelsmarkten verkocht worden, moeten abrikozen die bestemd zijn voor de export langer houdbaar zijn. Rubyngo abrikozen blijven nog lang goed aan de boom en zijn ook na de pluk uitstekend te bewaren. Telers moeten echter leren op welk moment ze het fruit moeten plukken om de beste kwaliteit en houdbaarheid voor de export te garanderen. 

Publicatiedatum: