Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekse kiwi's winnen terrein

De kiwiteelt wordt steeds belangrijker voor Griekse fruittelers. Zo ook voor het exportbedrijf Chatzidakis dat zijn appelbomen de laatste jaren heeft vervangen door kiwi's. 

"Het kiwiseizoen is alweer voorbij en we zijn momenteel bezig met de pluk van steenfruit zoals perziken en nectarines. Dit jaar was de vraag naar kiwi's sterk waardoor ons exportseizoen eerder eindigde dan verwacht. We hebben onze aanvoerperiode echter weten te verlengen door onze kiwi's tot juli in de opslag te houden. Op deze manier kunnen we 10 maanden per jaar kiwi's exporteren," legt Nikolas van Chatzidakis uit. 


 
Om het seizoen te kunnen verlengen, heeft het bedrijf €1,5 miljoen geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals koelfaciliteiten en opslagruimtes met gecontroleerde atmosfeer. "We hebben deze technologie vorig jaar geïntroduceerd. Dit jaar hadden we een lagere productie dus konden we slechts een klein deel van onze kiwi's bewaren voor de lokale markt."

Voor Chatzidakis is het grote voordeel van het verlengen van het seizoen dat het zijn kiwi's in verschillende periodes kan aanleveren, bijvoorbeeld wanneer er op de wereldwijde markt tekorten zijn. "We starten met de verkoop in februari en maart, omdat er in deze maanden maar weinig concurrentie is. Onze winstmarges zijn uitstekend en ook onze klanten zijn zeer tevreden. Als er honderden concurrenten op de markt zijn, is zakendoen een hele uitdaging, zelfs wanneer men een kwaliteitsproduct levert."



Voor Chatzidakis zijn het Midden-Oosten en Oost-Europa de belangrijkste exportmarkten. Het bedrijf probeert nog steeds nieuwe markten in West-Europa, Scandinavië en Azië te openen. Hoewel het bedrijf zijn producten ook op de binnenlandse markt afzet, focust het vooral op de export van zijn producten. 

"Vorig jaar hebben we een aantal containers naar markten in Azië geëxporteerd. We verkennen nieuwe markten. We willen zien wat er de voorkeuren zijn op het gebied van verpakkingen en maten om deze markten gerichter te kunnen benaderen. Gezien zijn geografische positie heeft Griekenland een voordeel ten opzichte van andere producerende landen, zoals Italië en Spanje. De transittijden naar markten in het oosten zijn korter vanuit Griekenland en wij proberen hier van te profiteren."



Hoewel kiwi's van oudsher beschouwd worden als winterfruit, levert Chatzidakis ook in de zomermaanden kiwi's aan de binnenlandse markt. "Als we onze kiwi's niet zouden vermarkten in de zomer, zou de Griekse markt gedomineerd worden door kiwi's uit Nieuw-Zeeland."

Het bedrijf heeft ook in Spanje succes geboekt. "We hebben een goed pilotjaar achter de rug en we hebben voet aan de grond gekregen op de Spaanse markt," legt Nikolas uit. "We hebben op de oosterse markt ook een goede klant gevonden. We zijn gestart met het aanvoeren van kiwi's en momenteel leveren we ook onze perziken en nectarines aan deze klant."



"We moeten nog zien wat we volgend jaar doen," vervolgt Nikolas. "Elk jaar is weer anders dan het vorige. Je moet een open oor hebben voor welke fruitsoorten het meest geschikt zijn voor de diverse landen. Zo had Italië grote problemen met de aanvoer van kiwi's, wat gevolgen had voor de markt. Onze grootste zorg is echter om goede omstandigheden te creëren voor het volgende seizoen," vertelt Nikolas tot besluit. 


Voor meer informatie:
Nicolas Kotsifos
Chatsidakis SA
Mob: 00316944967278
Email: sales@chatzidakis-sa.gr
www.chatzidakis-sa.gr
 
Publicatiedatum: