Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
In de Kaap is de Brix uitmuntend dankzij droge omstandigheden

Zuid-Afrikaanse telers blij met goede vraag naar easypeelers

Clementines en Nova's, die zich kunnen verheugen in een sterke vraag en goede prijzen, maken nu geleidelijk aan plaats voor Orri en Nadorcott en overige late mandarijnenrassen. 


De krachtige en warme wind en de regen en sneeuw van twee weken geleden hebben hun sporen achtergelaten in de citrusboomgaarden in de Westkaap. Op Suiderland Farm, werd gemiddeld 2 tot 5 ton fruit per hectare van de takken geblazen, met name Nadorcotts omdat de meeste Nova's en clementines al geplukt zijn," legt Japie Claassen uit, technisch en kwaliteitsmanager bij Suiderland. Daarnaast liepen de bomen ook windschade op. 

In de Oostkaap schat Hannes de Waal van Sundays River Citrus Company dat zo'n 20% van zijn bomen schade heeft opgelopen door de verzengende wind. 

Desondanks melden de meeste telers dat de volumes groter zijn dan vorig jaar en de wereldwijde vraag naar Nova's en clementines is erg sterk. "Dit seizoen lijkt het wel of iedereen deze rassen wil kopen," legt Derek Sutton van Lona Fruit uit, die zijn laatste volumes Nova's vorige week heeft verzonden. Er zijn grote volumes naar het Verre Oosten geŽxporteerd. "De vraag naar easypeelers is goed. Gezien de grote volumes die we oogsten, moeten we overal op zoek gaan naar afzetmarkten."

Citrusteler Habata, die eveneens in de Oostkaap is gevestigd, heeft het Novaseizoen achter de rug en richt zich nu op de eerste grote oogst van zijn nieuwe mandarijnenboomgaard. De eerste Valley Gold mandarijnen worden deze week geplukt en de rassen Nadorcott en Tango zijn tegen het einde van de week aan de beurt wanneer het fruit op kleur begint te komen (deze rassen reageren niet goed op narijpen, zodat men het fruit aan de boom laat tot het de gewenste kleur heeft).


Op Suiderland Farms, die zich verspreid over de Kaap bevinden, worden nog tot week 26 Nova's geplukt en clementines maximaal tot nog twee weken daarna. "De mandarijnen zijn gemiddeld een maatje kleiner dan normaal, wat het gevolg is van de droogte. "In de westelijke regio's heeft de droogte echter grotere gevolgen gehad dan op onze bedrijven in Swellendam. Het suikergehalte is dankzij de droogte echter optimaal," vertelt Claassen. "Het Europese marktsegment is de laatste paar jaar enorm gegroeid. We zetten hier nu iets grotere volumes af dan in het Verenigd Koninkrijk."

In hun productiegebied in de regio Oranjerivier in de Noordkaap worden de Nadorcotts al geplukt die bestemd zijn voor retailprogramma's. Claassen legt uit dat de Chinese markt een voorkeur voor Nova's heeft vanwege hun stevige schil en intens oranje kleur. De pluk van Orri en Mor mandarijnen start in week 28.


De volumes Orri groeien in Zuid-Afrika nu veel van de jonge aanplant zijn volledige productiepotentieel bereikt heeft. Sommige telers zijn van mening dat dit ras de beste smaakeigenschappen bezit, maar als minpunt heeft dat de opbrengsten lager zijn dan die van andere rassen. 

Vorige week ging in Loskop Valley, in Mpumalamga, de pluk van Orri mandarijnen van start en telers zijn zeer tevreden op het suikergehalte en de kleuring, waar mandarijnen uit Loskop Valley om bekend staan. Ook in Citrusdal doen de Orri mandarijnen het zeer goed, vertelt Arno Mouton, van Quattro Citrus, dat over een kleine week met de pluk zal beginnen.

Joubert en Seuns in Mpumalanga Lowveld hebben hun satsuma's vervangen door mandarijnenrassen zoals Nadorcott en Leanri, maar de aanplant is nog jong. De eerste oogst van de Nadorcotts begint over twee weken maar de volumes zijn nog te klein om geŽxporteerd te worden.

Tegen het einde van week 23 zullen er meer dan zes miljoen dozen van 15 kilo easypeelers verpakt zijn, waarvan er 4,7 miljoen geŽxporteerd worden. 


Voor meer informatie:
Japie Claassens
Suiderland Plase
Tel: +27 21 945 1390

Derek Sutton
Lona Fruit
Tel: +27 21 481 8200

Publicatiedatum: 20-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: