Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nederland belangrijk exportland voor uitgangsmaterialen VK

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke exportmarkt voor agrarische producten uit Nederland. In 2016 ging 10 procent van de Nederlandse landbouwexport daarheen. Het VK kent zelf ook een belangrijke teeltsector. Het land behoort tot de vijf grootste producenten in Europa. Het land is historisch gezien een van de grootste exportbestemmingen voor Nederlandse uitgangsmaterialen, vanwege de nabijheid en de vergelijkbare klimaatomstandigheden en consumptiepatronen.

Belangrijke exportmarkt
In 2015 was het VK de vierde exportmarkt voor agrarische uitgangsmaterialen, de vijfde exportmarkt voor uitgangsmateriaal van groenten en de derde exportmarkt voor uitgangsmaterialen. Nederland exporteerde in 2015 voor bijna 150 miljoen euro aan uitgangsmaterialen van planten naar het VK, waarvan ongeveer de helft bestemd was voor de groenteteelt.

Relatie VK met Nederland
De ontwikkeling van de Nederlandse groenteteelt is altijd sterk verbonden geweest met de Britse markt. Sinds de negentiende eeuw werd de vraag vanuit Londen, net als vanuit andere snelgroeiende industriesteden als Parijs en het Ruhrgebied, een belangrijke motor achter de ontwikkeling van de Nederlandse tuinbouw, vooral vanwege de groeiende koopkracht en de veranderende eetgewoontes. Als aan het begin van de vorige eeuw de tomatenteelt in Nederland op gang komt, is de tomaat in Engeland al een van de populairste groenten.

Knolraap ge´ntroduceerd vanuit Nederland
Zo is ook de ontwikkeling van de eigen Britse tuinbouw al eeuwenlang gelinkt aan innovaties in Nederland. De verbouw van knolraap, nog altijd een populaire wintergroente in het VK, werd in de zeventiende eeuw ge´ntroduceerd vanuit Nederland. Ook de verbouw van veel bladgroenten, zoals kool, werd vanuit Nederland in het VK ge´ntroduceerd. Zo is het Engelse woord 'coleslaw', een verengelsing van het Nederlandse 'koolsla' dat dateert uit dezelfde periode. Ook werd vanaf de zeventiende eeuw de Britse markt steeds belangrijker voor Nederlandse veredelaars en kwekers van bomen, met name door de opkomst van parken en buitenplaatsen.

Breed scala aan zaden
Tegenwoordig omvat de Nederlandse export van uitgangsmaterialen naar het Verenigd Koninkrijk een breed scala aan zaaigoed voor groentegewassen, maar ook zaailingen en stekken. Deze zijn bestemd voor professionele tuinders, groothandelaren, tuincentra en andere retailers. In de commerciŰle tuinbouw gaat het vooral om geŰnte tomaten en stekken en zaden voor de paprika- en komkommerteelt.

Unieke positie pootgoedsector
Ook de Nederlandse pootaardappelteelt heeft een unieke positie in de Britse landbouw verworven. Nederland is het grootste herkomstland van ge´mporteerde pootaardappelen. De Nederlandse pootgoedbedrijven Agrico en Meijer hebben zich gevestigd in Schotland, en HZPC in Lincolnshire, ook een belangrijk productiegebied. Een grote co÷peratie van Schotse producenten van pootaardappelen, Grampian Growers, werkt sinds enkele jaren samen met het Nederlandse bedrijf Agroplant, dat aardappelzaad en stekken levert. Agrico heeft eigen vestiging in de VK.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 20-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: