Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland belangrijk exportland voor uitgangsmaterialen VK

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke exportmarkt voor agrarische producten uit Nederland. In 2016 ging 10 procent van de Nederlandse landbouwexport daarheen. Het VK kent zelf ook een belangrijke teeltsector. Het land behoort tot de vijf grootste producenten in Europa. Het land is historisch gezien een van de grootste exportbestemmingen voor Nederlandse uitgangsmaterialen, vanwege de nabijheid en de vergelijkbare klimaatomstandigheden en consumptiepatronen.

Belangrijke exportmarkt
In 2015 was het VK de vierde exportmarkt voor agrarische uitgangsmaterialen, de vijfde exportmarkt voor uitgangsmateriaal van groenten en de derde exportmarkt voor uitgangsmaterialen. Nederland exporteerde in 2015 voor bijna 150 miljoen euro aan uitgangsmaterialen van planten naar het VK, waarvan ongeveer de helft bestemd was voor de groenteteelt.

Relatie VK met Nederland
De ontwikkeling van de Nederlandse groenteteelt is altijd sterk verbonden geweest met de Britse markt. Sinds de negentiende eeuw werd de vraag vanuit Londen, net als vanuit andere snelgroeiende industriesteden als Parijs en het Ruhrgebied, een belangrijke motor achter de ontwikkeling van de Nederlandse tuinbouw, vooral vanwege de groeiende koopkracht en de veranderende eetgewoontes. Als aan het begin van de vorige eeuw de tomatenteelt in Nederland op gang komt, is de tomaat in Engeland al een van de populairste groenten.

Knolraap geïntroduceerd vanuit Nederland
Zo is ook de ontwikkeling van de eigen Britse tuinbouw al eeuwenlang gelinkt aan innovaties in Nederland. De verbouw van knolraap, nog altijd een populaire wintergroente in het VK, werd in de zeventiende eeuw geïntroduceerd vanuit Nederland. Ook de verbouw van veel bladgroenten, zoals kool, werd vanuit Nederland in het VK geïntroduceerd. Zo is het Engelse woord 'coleslaw', een verengelsing van het Nederlandse 'koolsla' dat dateert uit dezelfde periode. Ook werd vanaf de zeventiende eeuw de Britse markt steeds belangrijker voor Nederlandse veredelaars en kwekers van bomen, met name door de opkomst van parken en buitenplaatsen.

Breed scala aan zaden
Tegenwoordig omvat de Nederlandse export van uitgangsmaterialen naar het Verenigd Koninkrijk een breed scala aan zaaigoed voor groentegewassen, maar ook zaailingen en stekken. Deze zijn bestemd voor professionele tuinders, groothandelaren, tuincentra en andere retailers. In de commerciële tuinbouw gaat het vooral om geënte tomaten en stekken en zaden voor de paprika- en komkommerteelt.

Unieke positie pootgoedsector
Ook de Nederlandse pootaardappelteelt heeft een unieke positie in de Britse landbouw verworven. Nederland is het grootste herkomstland van geïmporteerde pootaardappelen. De Nederlandse pootgoedbedrijven Agrico en Meijer hebben zich gevestigd in Schotland, en HZPC in Lincolnshire, ook een belangrijk productiegebied. Een grote coöperatie van Schotse producenten van pootaardappelen, Grampian Growers, werkt sinds enkele jaren samen met het Nederlandse bedrijf Agroplant, dat aardappelzaad en stekken levert. Agrico heeft eigen vestiging in de VK.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: