Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Quarantaineprotocollen spelen Australische zachtfruitsector parten

Raspberries and Blackberries Australia (RABA) is van mening dat er werk gemaakt moet worden van quarantaineprotocollen om de exportmogelijkheden van zachtfruit op Aziatische markten volledig te kunnen benutten. 

Algemeen directeur Jonathan Eccles legt uit dat de zachtfruitsector zich vooral richt op de sterke binnenlandse markt in Australië en alleen zachtfruit kan leveren aan markten die geen protocol vereisen, zoals Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en Hong Kong. Totdat er met importlanden overeenstemming over protocollen bereikt is, heeft Australisch zachtfruit geen toegang tot deze markten. RABA legt uit dat het de procedure om markttoegang te krijgen veel tijd in beslag neemt. 



"We willen toegang tot grotere markten en wij zijn met name geïnteresseerd in de Chinese markt," legt Eccles uit. "Uiteraard zijn er nog meer potentiële markten waaronder Japan en Indonesië. Dit zijn landen waar de consument bereid is om wat meer te betalen voor Australisch zachtfruit. Helaas kampen we met quarantaineproblemen. Voor ons vormt de Queensland fruitvlieg het grootste obstakel. Zowel frambozen als bramen worden beschouwd als gastheren voor deze fruitvlieg. We kunnen echter niet achterover leunen en verwachten dat we binnen een paar maanden markttoegang krijgen, het zal een proces van jaren worden en we moeten nu in actie komen."

Eccles legt uit dat dit de groei van de sector een flinke impuls kan geven. De laatste vijf jaar verviervoudigde de productie al dankzij de sterke groei op de binnenlandse markt en de mogelijkheid om jaarrond frambozen te telen door de introductie van nieuwe rassen. 

Terwijl de bestaande zomerrassen, die na de winterrust vruchten produceren, zorgen voor de productie gedurende de zomermaanden, zijn de nieuwe herfstrassen niet afhankelijk van de winterkou waardoor zij gedurende de herfst- en winterperiode ook frambozen geven. Hierdoor kunnen er het hele jaar frambozen geproduceerd worden in het noorden van New South Wales en Queensland. 

"Door de frambozenplant te manipuleren, kunnen we de productie echter ook vertragen," legt Eccles uit. "Van oudsher zijn Victoria en Tasmanië de bekendste teeltgebieden en ook hier groeit de sector sterk. Vanuit deze regio's wordt de zomermarkt bevoorraad. De nieuwe markten in New South Wales en Queensland, rond de Sunshine Coast, zijn gericht op de productie voor de wintermarkt, hoewel zij ook in de zomerperiode kunnen leveren. Het heeft echter geen zin om de concurrentie aan te gaan met het fruit uit het zuiden omdat dit van hogere kwaliteit is."





De bramenteelt is weer een heel ander verhaal. De productie van bramen beperkt zich hoofdzakelijk tot de regio's Victoria en Tasmanië omdat er geen herfstrassen beschikbaar zijn die geschikt zijn voor warmere klimaten. Eccles vertelt dat ondanks dat dit soort rassen in het in het buitenland wel bestaat, de import hiervan nog niet mogelijk is vanwege de strenge quarantaine-eisen die hieraan gesteld worden. 

"Het probleem is dat bramen in Australië als onkruid beschouwd worden," vervolgt Eccles. "Ieder nieuw bramenras moet dan ook beoordeeld worden op zijn onkruidpotentieel. Zodra de bioveiligheidsdienst nog maar de kleinste aanwijzing vindt dat het ras materiaal bevat dat mogelijk van onkruid afstamt, komt het Australië niet in."

De laatste jaren is RABA er echter in geslaagd een aantal nieuwe herftsbramen te importeren. Het is nu nog te vroeg om te beoordelen hoe deze rassen presteren in de warmere streken in Queensland, maar Eccles laat weten dat de resultaten tot dusver prima zijn. De winterrassen worden allemaal in kassen geteeld om ze te beschermen tegen zware weersomstandigheden, die de regio de laatste paar maanden hebben geteisterd. 




Eccles vertelt dat zachtfruit inmiddels de grootste fruitcategorie in de supermarkten is.

"De productie blijft in ieder geval gestaag groeien," legt hij uit. "Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de productie de vraag niet bij kan houden. Zachtfruit is de marktleider binnen de AGF-categorie. Ook in Europa en Amerika is de populariteit groot. Ik denk dat dit komt omdat het zo'n gemakkelijk product is. Het ideaal voor kinderen als alternatief voor ongezonde snacks. Daarnaast is het handig verpakt en jaarrond verkrijgbaar. Ook de gezonde eigenschappen worden steeds meer gepromoot. Frambozen en bramen zijn echter niet alleen heel gezond maar ook nog eens erg lekker."




Voor meer informatie:
Jonathan Eccles
Raspberries and Blackberries Australia
Phone: +61 407 242 757
Publicatiedatum: