Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK belangrijke exportmarkt voor Portugees zachtfruit

In de afgelopen jaren is de consumptie van zachtfruit het snelst toegenomen in het Verenigd Koninkrijk. In 2016 kwam de Portugese export van zachtfruit boven de €117 miljoen uit. 90% hiervan betrof frambozen. Deze situatie is echter in rap tempo aan het veranderen. Grote delen van het Portugese areaal zijn opnieuw aangeplant met blauwe bessen, die in de komende jaren in productie zullen gaan.

"Net als in Spanje hebben Portugese telers nu hun zinnen gezet op blauwe bessen. Zodoende is het areaal hiervoor uitgebreid. Er wordt verwacht dat een aanzienlijk aantal nieuwe plantages in de komende jaren productief gaan worden. Dit jaar hebben we al de druk op de prijzen gemerkt in verband met het toenemende aanbod," zegt Gonçalo Santos Andrad. Gonçalo Santos Andrad is de nieuwe directeur van Portugal Fresh, de Portugese branchevereniging voor groenten, fruit en bloemen.


Gonçalo Santos Andrade en Catarina Ravara bij de stand van Portugal Fresh op de London Produce Show 2017.

"We hebben gemerkt dat de prijzen dit jaar lager zijn dan in het voorgaande seizoen. De concurrentie wordt elk jaar zwaarder. Het aanbod neemt toe. Ook zijn de arbeidskosten hoog. De arbeidskosten beslaan nu 50% van de totale kosten. Een van de grootste uitdagingen van zachtfruittelers is het vinden van goed opgeleide plukkers. Dat heeft een bepalende invloed op de groei van deze sector in Portugal," zegt Gonçalo Santos.

Portugal Fresh was voor het eerst aanwezig op de afgelopen editie van de London Produce Show. Het Verenigd Koninkrijk is direct verantwoordelijk voor 30% van de waarde van de AGF-export van Portugal, waarmee het de derde belangrijkste exportmarkt is. De drie belangrijkste versproducten voor export zijn sinaasappelen, Rocha-peren en zachtfruit. Portugal heeft significante groei gezien in zijn AGF-export van de laatste zes jaar. In 2010 stond de waarde van de export nog rond de €780 miljoen, terwijl in 2016 deze waarde op meer dan €1,3 miljard stond. De export neemt toe met een jaarlijkse groei van 10%.

"Exportmarkten zijn erg belangrijk voor ons. De totale omzet van groente, fruit en bloemen bedraagt €2,3 miljard. Ons land exporteert meer dan 55% van wat er hier wordt geproduceerd. We voeren in 12 verschillende landen promotiecampagnes. Dit jaar zijn we voor het eerst aanwezig op de London Produce Show, zodat we meer konden leren over het profiel van de gemiddelde bezoeker en om te zien of het interessant is voor andere bedrijven in onze vereniging om ook deel te nemen."

"Brexit gaat voor iedereen een uitdaging zijn. Ik denk dat er veel wordt gespeculeerd. We zullen nog steeds moeten wachten om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt. Ik kan je echter nu al zeggen dat we blijven rekenen op zowel de Britse als de Europese markt. Ik denk dat er meer wederzijds begrip moet komen," zegt Gonçalo Santos Andrad tot slot.

Voor meer informatie:
Gonçalo Santos Andrade
Portugal Fresh
T: +351 917884188
goncalo.andrade@portugalfresh.org

www.portugalfresh.org
Publicatiedatum: