Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude van start

Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken, hebben het Europese Horizon 2020 programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking 'EU-China-Safe'. Dit onderzoeksproject is één van 's werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit.

Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe en kost niet-frauderende producenten wereldwijd $52 miljard per jaar. Enkele voorbeelden van voedselfraude zijn het paardenvleesschandaal in 2013 en de affaire "gutter oil' dat in 2014 in China afspeelde.

Voedselfraude reduceren
Om voedselfraude te reduceren en de voedselveiligheid te vergroten, is een internationale aanpak nodig. Het EU-China-Safe project gaat hieraan bijdragen door het verbeteren van wetgeving en inspecties en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen beide continenten. "Door de inzet van moderne technologie, inclusief een virtueel laboratorium, wordt een unieke mogelijkheid gecreëerd om best practices te demonstreren en te delen", zegt Professor Van Ruth van Wageningen University & Research en coördinator van het deelproject voedselauthenticiteit. Daarnaast zal door middel van innovatieve technologieën de detectie van voedselfraude worden verbeterd, en leiden tot grotere herleidbaarheid van producten en transparantie in de mondiale voedselketen.

Voedselauthenticiteit
Het deelproject voedselauthenticiteit, dat onder leiding van Wageningen University & Research wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van voedselfraude en welke factoren daarbij een rol spelen. Anderzijds worden nieuwe fraudedetectiemethoden ontwikkeld en gedeeld met de deelnemende organisaties aan het project. In beide gevallen wordt het onderzoek gericht op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.

Onderzoeksproject
Het consortium, bestaande uit 33 partners vanuit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksorganisaties en overheden, wordt aan Europese zijde geleid door Queen's University in Noord-Ierland (Prof. Elliot) en aan Chinese zijde door het China National Center for Food Safety Risk Assessment (Prof. Wu).

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: