Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Passiefruit wordt Colombia's meest geëxporteerde fruitsoort

"De maximale groei van de Colombiaanse passiefruitexport hangt af van de consumentenvraag. Ramingen wijzen echter uit dat de afzet tegen 2020 een kleine €27 miljoen FOB zal bedragen, maar dit is afhankelijk van de capaciteit om aan nieuwe markteisen te voldoen op het gebied van chemische behandelingen en het implementeren van internationale kwaliteitsstandaarden," legt Oscar Enrique Consuegra Agredo van Agroalianza de Colombia uit. 

Oscar vertelt dat Colombia al 18 jaar passiefruit, of gulupa, naar internationale markten exporteert, met name in Europa naar landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Uit gegevens van het Colombiaanse ministerie van Landbouw blijkt dat de afzet van het product in 2016 een waarde van €22,4 miljoen FOB bereikte, waarmee het physalis van de troon stootte, dat 30 jaar lang de meest geëxporteerde Colombiaanse exoot was. De exportgroei is opvallend en nam tussen 2010 en 2016 met 150% toe. Colombia is zodoende de belangrijkste passiefruitleverancier aan de Europese markt geworden. In 2016 exporteerde het land 5.500 ton passiefruit naar Europa en streefde hiermee Israël voorbij, dat 3.000 ton exporteerde. (Bronnen: MADR Colombia en Israël).



Volgens de producent heeft de categorie een sterke groei op de internationale markt doorgemaakt omdat het fruit vanwege de gunstige teeltomstandigheden jaarrond aangevoerd kan worden. Hiermee is Colombia in het voordeel ten opzichte van zijn twee grootste concurrenten Israël en Zuid-Afrika, die het fruit maar gedurende 6 maanden per jaar kunnen leveren. Daarnaast exporteert Colombia passiefruit van het ras Edulis, een inheemse soort, die zichzelf onderscheidt qua smaak en uiterlijk. Het ras is totaal anders dan de rassen die in andere landen geteeld worden. In landen als Vietnam, Thailand, Australië, Turkije, Israël en Zuid-Afrika maakt men vaak gebruik van hybriderassen die veredeld zijn. Andere landen, waaronder Colombia, Kenia en Zimbabwe telen nog steeds oorspronkelijke rassen. 



"Volgens de laatste telling van Agroalianza de Colombia beschikt Colombia over een passiefruitareaal van 1.250 hectare. Antioquia is de grootste producent gevolgd door Tolima, Huila, Cundinamarca, Boyaca, en Santander. In 14 Colombiaanse departementen wordt passiefruit geteeld," aldus Oscar. 

Voor meer informatie:
Oscar Enrique Consuegra Agredo
Agroalianza de Colombia SAS
T: +573103359517
E: oscar.consuegra@agroalianza.com.co
Publicatiedatum: