Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes van het Belgische fruitbedrijf Hellingenfort:

"50% minder kersen dan vorige jaren"

Tholen - Voor fruitbedrijf Hellingenfort in het Belgische Borgloon gaat de start van het kersenseizoen bijna van start. Vanaf volgende week gaan de plukkers van het bedrijf van Karel Vaes weer aan de slag om geheel handmatig de kersen te verwerken. "Deze week kijken we hoe de kersen eraan toe zijn, om halverwege volgende week echt te kunnen beginnen", zegt de kersenteler. "De kersen zijn dit jaar van buitengewone kwaliteit. Ze zijn zoet en dik van formaat."


Karel Vaes van het Belgische fruitbedrijf Hellingenfort 

Vijftig procent
Hoewel de kersen dit jaar volgens de ondernemer goed van kwaliteit zijn, was de oogst dat minder. "Door de late vorst hebben wij dit jaar niet dezelfde opbrengst als andere jaren", vervolgt hij. "Dit jaar zijn er percelen met een oogst van maar 50 procent in vergelijking met andere jaren. Bij sommige bedrijven is dat zelfs nog minder."

Ondanks de tegenvallende oogst, blijft de kersenkweker positief. De teler weet goed waarom de kwaliteit bij de kersen volgens hem zo goed is. "Onze nieuwe trend is dat wij selecteren op smaak en niet op grootte", vertelt de teler. "Soms zijn de kersen al te plukken, alleen laten wij ze dan net wat langer hangen zodat ze nog meer op smaak kunnen komen. Wij plukken alleen de kersen die we zelf ook op zouden eten."

Handmatig
Niet alleen wordt er volgens Karel de tijd genomen om de kersen te laten groeien, ook de plukmethode gaat volgens hem kalmpjes aan. "Alle kersen plukken wij met de hand", zegt hij. "Vroeg in de morgen tot begin van de middag plukken verschillende vrouwen de kersen en selecteren die dan op grootte." 

De kersen die 's ochtends in Borgloon geplukt zijn, kunnen volgens Karel dezelfde dag nog in hun winkel liggen. "Bij de buitenlandse kersen van de supermarkten is dat anders", vervolgt hij. "Die kersen gaan van de pluk naar het distributiecentrum, om vervolgens naar de supermarkt te gaan. Daar liggen die kersen dan vaak nog een paar dagen voordat ze verkocht worden. Daar gaat makkelijk een week overheen."

Voor meer informatie:
Karel en Veerle Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon
T +32(0)474/59 14 09