Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Verschuren van Verschuren Broccoli:

Topomstandigheden voor broccoli

Tholen –De omstandigheden voor de broccoliteelt zijn tot nu toe optimaal, vertelt Peter Verschuren van Verschuren Broccoli. "Het was een droog voorjaar met koude nachten, daar heeft broccoli allemaal baat bij. De droogte is op te vangen met beregen. Vorig jaar was het broeierig en dat doet broccoli juist geen goed."



Top
Verschuren Broccoli heeft de koelcellen vol liggen. "De oogst loopt sinds 22 mei. We zijn begonnen met een vroeg ras, de Sirtaki. Dat is wel een risico maar we beginnen zo vroeg mogelijk om een eventueel gat in de markt te kunnen benutten. De kwaliteit was goed en die oogst is inmiddels weggewerkt. Vervolgens hadden we een iets later ras, Malibu. Ook die kwaliteit is goed. Nu zijn we begonnen met de oogst van Iron Man, het standaard ras voor de zomer. De kwaliteit van Iron Man is top."



Gaten ontstaan
De start van het seizoen ging heel langzaam, de Spaanse broccoli zat tot twee weken geleden nog in de weg, vertelt Peter. Het grote aanbod is inmiddels weggewerkt en er beginnen hier en daar zelfs gaten te ontstaan. "Ik heb gehoord dat het 40 graden is geweest in Spanje, dan is het met de broccoli daar gebeurd", vertelt Peter. Verschuren Broccoli exporteert momenteel vooral naar België en er is ook vracht naar Polen gegaan. Ze zijn sinds anderhalve week ook begonnen met de vaste contracten voor de Nederlandse retail.
De afzet verloopt via de Greenery. Peter: "Dat werkt voor ons het beste. Zij verzorgen de logistiek en administratie, wat is ons een meerwaarde is. Wij kunnen ons focussen op de teelt en het direct verpakken voor de klant."

Populair
Verschuren Broccoli produceert jaarlijks gemiddeld 950 ton. Peter: "Vorig jaar waren de weersomstandigheden een stuk minder dus ook de opbrengt. Als alles goed blijft gaan verwacht ik voor dit jaar een stuk hoger uit te komen. Momenteel hebben we 20 procent geoogst, het jaar is dus nog lang niet om."
De populariteit van broccoli neemt nog altijd toe. "Het product heeft een positief imago, zowel voor de gezondheid als voor het gebruik. Het is op allerlei moderne manieren toe te passen, ook in smoothies bijvoorbeeld. Een ander positief punt is dat jongeren opgroeien met broccoli. Dat geldt minder met bloemkool waarmee de oudere generatie is opgegroeid. De markt voor bloemkool neemt af."



Nevenproducten
Naast broccoli teelt Verschuren Broccoli ook altijd wat nevenproducten voor eigen verkoop. "Dit jaar hebben we ongeveer 1 hectare aan asperges. Door de eigen verkoop proberen we contact te houden met de omgeving. We vinden het belangrijk dat de mensen ons kennen en we kunnen uitleggen wat we doen. De broccoli gaat over het algemeen vanaf het land direct een grote hal en daarna de vrachtwagen in."

Voor meer informatie:
Verschuren Broccoli
Peter en Martijn Verschuren
Kerklaan 1
4944 VA Raamsdonk
T: 0162 - 51 94 91