Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Proeven GMO-aardappelen blijven maar toenemen

Of het nu in de Verenigde Staten, Spanje of het Verenigd Koninkrijk is:
de proeven met genetisch gemodificeerde aardappelen blijven maar toenemen.

Onlangs heeft De Minister van Landbouw van het Verenigd Koninkrijk, George Eastice (DEFRA), een vierjarig experiment van genetisch gemodificeerde aardappelen in The Sainsbury Laboratory in Norwich goedgekeurd. De proefperiode is van 2017 tot 2021, dat plaatsvindt in het John Innes Centre. De locatie moet aan verscheidene eisen voldoen, vooral ten aanzien van het aantal vierkante meters.

Resistent
De veldproef is een deel van het Potato Partnership Project van TSL om een Maris Piper aardappel te ontwikkelen. Deze aardappel is resistent tegen plagen, beschadigt minder snel en produceert minder acrylamide bij hoge temperaturen.

Jonathan Jones, lid van het experiment: "Eerst hebben we een enkel gen getest. We verwachten dat de combinatie van het resistentiegenen die we nog gaan testen, de kans op plagen nog meer zal verlagen. De proef zal uitwijzen of dit klopt."
Anti-GMO actievoeders hebben het besluit bekritiseerd, omdat de veldproef voor het eerst uitgevoerd zal worden zonder de voorafgaande kasexperimenten

Ook in Spanje zijn ze volop bezig met het onderzoeken naar GMO-aardappelen. Het Baskisch instituut voor landbouwonderzoek en            -ontwikkeling, NEIKER-Tecnalia, heeft vooruitgang geboekt met betrekking tot de genetische verbetering van paarse aardappelen. Het doel van het instituut dat zich vanaf 2014 bezighoudt met GMO-aardappelen, is om aardappelrassen te kweken die meer bioactieve bestanddelen bevatten. Hierbij moet er gedacht worden aan zaken zoals antioxidanten, anthocyanen, fenolen en carotenoïden. Ook wil het instituut ervoor zorgen dat de aardappelen beter passen bij de teeltomstandigheden van de lokale omgeving.

Afzetmarkt
Ook buiten Europa staan de experimenten met genetisch gemodificeerde aardappelen niet stil, al gaat het ook wel eens anders dan verwacht. Zo zullen er dit jaar geen GGO-aardappelen geteeld worden op Prince Edward Island in Canada, laat Simplot Plant Sciences weten, het bedrijf dat de Innate aardappelen ontwikkelde.
De aardappel is te herkennen doordat de aardappel minder snel kneust en minder kans heeft om zwarte plekken te krijgen.
Doug Cole, marketingdirecteur, legt uit dat het bedrijf de commerciële teelt van de Innate aardappel in Canada tegenhoudt totdat het de zekerheid heeft dat er een markt voor is. 
Hij vertelt dat er ongeveer 2 hectare aan proefvelden zijn aangelegd op Prince Edward Island. Voor de productie van de aardappel zijn 50 procent minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. 

In de Verenigde Staten lijkt de GMO-kweek momenteel beter te gaan dan in buurland Canada. Cole voegt eraan toe dat de Amerikaanse GMO-aardappelvelden de laatste drie jaar gegroeid zijn naar een dikke 2400 hectare aardappelen, dat verkocht worden in zo'n 4000 winkels in 40 Amerikaanse staten.

Dit jaar zullen er meer vergelijkende veldproeven plaatsvinden. Daarnaast zullen de klonen die de beste perspectieven bieden vermeerderd worden, waaruit nieuwe rassen ontwikkeld worden die te zijner tijd op de markt zullen verschijnen.

Voor meer informatie:


Publicatiedatum: 15-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: