Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese appeloogst lager dan 10 miljoen ton?

Europa verwacht dramatisch appeljaar

Tholen - De extreme weersomstandigheden in april en mei leidde in veel Europese teeltgebieden tot aanzienlijke oogstverliezen. Er wordt veel geraamd en voorspeld, maar er is nog maar weinig zekerheid. Het Duitse instituut AMI geeft al verschillende cijfers en schat dat de totale Europese oogst dit seizoen lager dan 10 miljoen ton zal zijn. Vorig jaar werd de oogst 2016/2017 op ruim 12 miljoen ton geraamd, dus dat betekent een daling van 20%.

België - niet rooskleurig
Kris Wouters van Wouters Fruithandel vertelt over de situatie. "Europees gezien gaan we een veel kleinere oogst hebben, misschien wel de kleinste van de afgelopen 20 jaar. Voor België ziet het er in ieder geval niet rooskleurig uit. Van Jonagold zullen we nog maximaal 20% kunnen oogsten. De andere rassen waaronder Golden en Gala hebben het beter gedaan. Die zullen zo rond de 50% zitten. Voor peren wordt verwacht dat nog 60 tot 70% geoogst kan worden, maar het is niet zeker dat die kwaliteit altijd goed zal zijn. Doyenné en Durondeau vallen beiden zeer tegen. Van die rassen valt klasse II vaak ook niet meer te verkopen. Bij Q-Tee schijnt het mee te vallen. Wij wisten natuurlijk niet wat dit nieuwe ras ging doen met vorst. We hebben van QTee een vrij goede oogst, waarvan 70 tot 80% klasse I fruit is", besluit hij.



AMI: Minder dan 10 miljoen ton
Het geraamde verlies voor Polen is 50 tot 60%, België 65 tot 70%, Nederland 30 tot 35%, Oostenrijk 45 tot 50%, Italië 20 tot 25% en in de Balkan zelfs verliezen van 50 tot 80%, Alleen Spanje en Groot-Brittannië werden gespaard en hadden geen nachtvorst. In Bodensee verwacht men een een uitval van 70%. In het noorden van Duitsland zijn er echter gebieden die veel hebben geïrrigeerd en in die streken wordt slechts een verlies van 10% verwacht. Prognosfruit zal nog meer concrete cijfers hebben, deze worden begin augustus gepresenteerd.

Overzicht verliezen en voorspellingen WAPA - juni 2017
Polen
De voorspellingen zijn vergelijkbaar met het moeilijke jaar 2007. De eerste koudegolf was met name in het gebied Lublin. Het geschatte productieverlies voor appelen en peren was op dat moment 15 tot 20%. De tweede vorstperiode raakte een veel groter gebied, inclusief de regio Grojec. Op dat moment was er veel in bloei, dus werd de schade geraamd op 50 tot 60%. Jonagold en Idared zijn het meest geraakt. Er wordt klein fruit verwacht. Voor andere fruitsoorten zoals kersen en pruimen is de schade nog dramatischer, soms een verlies tot 90%.

Italië
Door de vorst zijn de gebieden Lombardia en Piemonte waarschijnlijk het meest getroffen. Voor veel telers kunnen de verliezen 40 tot 50% bedragen. In Trento was ook significante schade, maar het verschilde per vallei. Zuid-Tirol was over het algemeen minder geraakt. Dit kwam o.a. door de goede systemen die waren ingezet tegen de vorst. Emilia Romagna was ook niet zo hevig geraakt. De schade in Italiaanse appelen wordt geschat op 20 tot 25%.

Frankrijk
Er waren meerdere nachten met vorst tussen 20 en 28 april. In het Zuidwesten en Aquitanië is de impact maar klein en gelimiteerd tot 5%. In Centraal Frankrijk (Limousin) is de impact 5 tot 10%. In de regio Rhone en Alphen en Elzas is de situatie heftiger, met schade die varieert van 15 tot 50%, afhankelijk per boomgaard. De afname van de productie in Frankrijk zal in totaal ongeveer 10% zijn. Daarnaast zal nog ongeveer 10% kwalitatief minder goed zijn.

Duitsland
De schade in het noorden en oosten van Duitsland viel nog mee, men raamt dat de reductie door de vorst ongeveer 10% is. Rheinland daarentegen had grotere verliezen, tot 50%. Zuid-Duitsland had het ook moeilijk, met name de regio Bodensee. Er waren daar verliezen tot 70%.

België
De appelproductie is flink geraakt, er wordt geraamd dat Belgische appeltelers 65 tot 70% minder zullen oogsten dit seizoen. Van de rassen Jonagold en Jonagored zijn er nog maar weinig over. De schade bij Gala en Golden viel mee in vergelijking met eerstgenoemde variëteiten. De perenoogst wordt geraamd op 300.000 ton en de appeloogst 75 tot 85.000 ton. In peren is het minder dramatisch, maar er wordt nog een reductie van 15 tot 20% verwacht.

Nederland
Vergeleken met België viel het in Nederland mee. Bij appelen wordt 30 tot 35% minder oogst verwacht en bij peren 15 tot 20%.

Hongarije
Met name het noordoosten van het land - de belangrijkste regio voor de appelproductie - heeft schade geleden door de vorst. In totaal wordt een verlies geschat van zo'n 30%. Men verwacht om en nabij de 600.000 ton appelen te oogsten.

Tsjechië
Dit land werd ook twee maal opgeschrikt door nachten met vorst. Er was een potentie van 167.000 ton om te oogsten dit seizoen, maar dat is nu gereduceerd naar een raming van 125.000 ton. De gebieden die het meest werden geraakt waren in het zuidoosten van het land. Tsjechië had de meeste schade bij abrikozen, peren en kersen.

Slovenië
Slovenië heeft vorig jaar al veel verloren, maar ook dit jaar ziet het er slecht uit. De kou heeft ervoor gezorgd dat de productieverliezen oplopen tot 80%. Bij sommige boomgaarden is zelfs alles verloren gegaan.

Oostenrijk
Ook Oostenrijk had het vorig seizoen al moeilijk. Ze hadden toen een record lage oogst met 40.000 ton, terwijl ze gemiddeld 180.000 ton oogsten. Dit jaar is Oostenrijk weer geraakt. De ergste schade zijn geregistreerd in het Westen van het land. Daar worden schades geraamd tot 80%. In de belangrijkste productieregio Steiermark is het oogstverlies geraamd op 50%.

Oekraïne
In Oekraïne werden temperaturen gemeten van tot min 6. De impact verschilde per regio. In het Westen was er weinig schade. De regio Vinnytsia was wel enorm beschadigd. Men verwacht dat 40% van de oogst verloren zal gaan. In Cherkasy en Mukolaiv gaan die percentages nog hoger. Het totale volumeverlies kan oplopen van 50 tot 60% voor zowel appelen als peren. De appeloogst zal ongeveer 600.000 ton bedragen en de perenoogst rond de 80.000 ton.